16 / 04 / 2024

Doğalgaz ve elektriğe Ağustosta zam yok!

Doğalgaz ve elektriğe Ağustosta zam yok!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, döviz kurundaki artışın maliyetleri yükseltmesine rağmen, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılmayacağını söyledi.




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın yaptığı doğalgaz indirimi açıklaması için, "İmza altına alınması lazım" dedi. Türk Akımı'nın yatırım izninin verilmesiyle alakalı konunun indirimle eş zamanlı hallolacağını ifade eden Yıldız, "Sayın Novak'ın bu tür bir açıklama yapmış olmasını iki ülke arasında yapılan görüşmelere olumlu bir katkı olarak görüyorum" dedi. Yıldız, ağustos ayında doğalgaz yada elektrikte zam yapılmayacağını da açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Uzakdoğu gezisinde refakat eden Yıldız, Endonezya'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 


ENDONEZYA'DA FIRSAT ÇOK 

Türkiye'nin 3 katı olmasına rağmen Türkiye'nin kurulu gücünün 3'te 2'sine sahip bir ülkede bulunduklarına dikkat çeken Yıldız, "Hâlâ nüfusunun yüzde 20'sinde biraz da coğrafyadan kaynaklanan sebepler yüzünden enerji yok. Biz de bu manada yatırımcılarımızı yönlendireceğiz" dedi. 


İNDİRİMİ ÖNCEDEN VERDİK 

Doğalgazda son indirimi öngörererek, bunu fiyatlara önceden yansıtıp vatandaşa düşük fiyatla satış yaptıklarını vurgulayan Bakan Yıldız, "Dövizdeki artış bizim aldığımız yüzde 10.25'lik indirimden daha fazla. Neredeyse yüzde 20'leri bulan bir fark oldu, döviz alıp TL ile satıyoruz ve açık pozisyonda çalışıyoruz. BOTAŞ olarak, maliyetimizi bir nebze olsun azaltsın istemiştik, ama son döviz fiyatlarındaki hareketlilik açıkçası bizi olumsuz yönde etkiledi. Dövizle gelen yüzde 7-8'lik farkı vatandaşımıza zam olarak yansıtmamayı düşünüyoruz. Dövizden gelen fark vatandaşımıza zam olarak yansıtılmayacaktır. Ay sonunda hem elektriğe hem de doğalgaza zam gelir mi diye soruyorsunuz. Temmuz fiyatları, ağustos ayında da geçerlidir" diye konuştu. 


FİYAT İNDİRİMİ İMZA ALTINA ALINMALI

Rusya'nın doğalgazdaki yüzde 10.25'lik fiyat indirimine de değinen Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Sayın Novak yüzde 10.25'lik daha önceden konuştuğumuz indirimi yapabileceklerini söyledi. Bunun imza altına alınması lazım. Bizim 13 Haziran'da Sayın Putin ve Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinde bu tür konular zikredilmişti" açıklamasında bulundu.




Sabah 


Geri Dön