28 / 03 / 2024

Doğalgaz ve elektrikte tasarruf etmenin yolları!

Doğalgaz ve elektrikte tasarruf etmenin yolları!

Tüketicilerin, yüzde 9 oranındaki elektrik ve de doğal gaz zammından, evlerinde uygulayabilecekleri bir kaç tasarruf yöntemiyle etkilenmemeleri mümkün. İşte Doğalgaz ve elektrikte tasarruf etmenin yolları...



SAMGAZ Doğal Gaz Dağıtım AŞ'nin resmi internet sitesinde doğalgaz  tasarrufu yapılmasına yönelik derlenen bilgilere göre, tasarruf yapılabilmesi  için günlük hayatta birtakım kuralların belirlenmesi gerekiyor. 


Tasarrufun ilk kuralını yalıtım oluşturuyor. Çatı izolasyonunun uygun  bir şekilde yaptırılması, çatıdaki yüzde 20'lik ısı kaybını aşağıya düşürüyor. 


Konutlardaki tüm ısı kaybını oluşturan pencere ve kapıların  kenarlarındaki boşlukların sünger ile kaplanması tasarrufun öncelikli  ilkelerinden.


Doğalgaz sobası kullanılıyorsa, soba filtresinin cihazı kullanmaya  başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol edilmeli, gerekiyorsa  değiştirilmesi paranın cepte kalmasını sağlıyor. 


Verimli kullanma oda konforu, 19 derece. Oda termostatı olduğunda 1  derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Termostatınızı, bir  günden fazla evden uzak kalacaksanız kapatmanız gerekiyor. Sıcaklığın içeride  kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması da büyük enerji tasarrufu  sağlıyor. 


Radyatörlerin mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile  engellenmemesi, pişirme ocağının ısınma amaçlı kullanılmaması, bulunduğunuz  ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazının ayarlanması, bacalı  cihazların dolapların içine yerleştirilmesi tasarruf tedbirlerinin başını  çekiyor. 


Konutların enerji giderlerini ısıtma, sıcak su, aydınlatma, pişirme,  çamaşır yıkama gibi tüketimler oluşturmakta. Oransal olarak kullanılan enerjinin  yüzde 81'i konutun ısıtılmasında, yüzde 11'i banyo ve mutfakta, yüzde 8'i ise  elektrikli aletlerde harcanmakta. Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığının  en çok 19 dereceye ayarlanması gerekiyor. 


Konfor sıcaklığından sonra 1 derecelik iç sıcaklık artışı yüzde 6  civarında enerji kaybına neden oluyor. Odalarda masa, sandalye ve yataklarınızı  dış duvarlardan uzak tutmanız, Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş  girmesini sağlamanız, geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile  kapatmanız, gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 nemlendirmeniz sonucu 18  derece ısınan bir odanın sıcaklığı 19 derecenin üstünde olacaktır. 


TMMOB Makine Mühendisleri Odasından edinilen bilgiye göre ise bir  konutta bulunan elektrikli ev aletlerinin sayısı ve harcadıkları enerji  azımsanamayacak derecede. 


Ev aletlerinin bilinçli ve yerinde kullanılması, hem onların ömrünü  uzatıyor hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunulmasını sağlıyor. 



Geri Dön