11 / 05 / 2024

Doğalgazda ithalat yetkisi BOTAŞ'tan alınıyor!

Doğalgazda ithalat yetkisi BOTAŞ'tan alınıyor!

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle BOTAŞ'ın gaz ithalatı yapması yetkisinin esnetilerek Bakanlar Kurulu'na verileceğini ve gerekmesi halinde şirketin yeni gaz alımını yapabileceğini söyledi....




Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle BOTAŞ'ın gaz ithalatı yapması yetkisinin esnetilerek Bakanlar Kurulu'na verileceğini ve gerekmesi halinde şirketin yeni gaz alım kontratları yapabileceğini söyledi. Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda değişiklikler öngören tasarı Enerji Bakanlığı tarafından Başbakanlık'a gönderilmişti. Tasarının kısa sürede TBMM'ye gönderilmesi bekleniyor.


BOTAŞ, İHTİYAÇ OLURSA DEVREDE


Mevcut yasada BOTAŞ'ın doğalgaz piyasasındaki payının 2009 sonuna kadar yüzde 20'ye kadar azaltılmasına dair hüküm yerine getirilemedi. BOTAŞ'ın halen piyasadaki payı kontrat bazında yüzde 80 düzeyinde bulunurken, tasarının hayata geçmesi durumunda BOTAŞ'ın yeni kontratlar yapmasının yolu da açılmış olacak. Reuters'ın sorularını yanıtlayan Kilci, tasarı ile BOTAŞ'ın ticaret, depolama ve iletim olarak üçlü bir yapıda örgütlenmesinin öngörüldüğünü belirterek, 'Yeni düzenlemede BOTAŞ'ın gaz ithalatı Bakanlar Kurulu kararıyla mümkün olacak, eski yasadaki kısıtlamalar Bakanlar Kurulu kararıyla esnetilecek. İhtiyaç duyulunca BOTAŞ yeni ithalat kontratı yapabilecek' dedi.


EPDK'DAN YASAL DÜZENLEME


Enerji Bakanlığı Müsteşarı Kilci, yasal düzenlemeleri tamamlanan enerji borsasının (EPİAŞ) kurulması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.


Enerji Borsası'nda özelin payı yüzde 2'yi geçmeyecek


Kurulacak enerji borsasında (EPİAŞ)TEİAŞ'ın yüzde 30 hissesi olacağını açıklayan Kilci, diğer hissedarlar için ilana çıkılacağını kaydetti. Kilci, 'Hiçbir özel şirket yüzde 2'den fazla hissedar olamayacak. EPDK bu konuda bir çağrı yapacak. EPDK kriterlerine uyanlar yer alabilecek' dedi.


Şirketlere ithalat vizesi


Kilci, özel şirketlerin de alacağı lisansla doğalgaz ithalatı yapabileceğini belirtti. Rus gazının alındığı Batı Hattı'nda ilave kapasite oluşması halinde iç pazardaki gazın ortalama fiyatını düşürmek amacıyla gaz ithalatı yapılabileceğini kaydeden Kilci, 'Gaz uzun vadeli kontratlarla da alınabilir' dedi. Kilci, Batı Hattı'nda yeni bir kontrat devrinin öncelikli konu olmadığını vurguladı.


İGDAŞ'ta fiyat artmayacak


Doğalgaz Piyasası Kanunu ile özelleştirilmesinin önü açılan İGDAŞ'ın doğalgaz satış sözleşmelerinde birim hizmet amortisman bedelleri konusunda düzenleme yapılacağını kaydeden Kilci, 'Orada tüketici fiyatını artırmadan şirketin, Faiz Amortisman Vergi Önceki Kar (FAVÖK)'ünü koruyacak bir yapı öngörüyoruz. Üst limitimiz tüketici fiyatı olacak; üst limiti artırmadan bir yöntem uygulanacak' dedi.


Yeni Şafak


Geri Dön