26 / 04 / 2024

Doğalgazla ilgili mevzuat değişikliğine ihtiyaç var!

Doğalgazla ilgili mevzuat değişikliğine ihtiyaç var!

OSBÜK Bölge Müdürleri Komisyon Başkanı ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürü Özer Özcan, doğalgazla ilgili mevzuat değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.



OSBÜK Bölge Müdürleri Komisyon Başkanı ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürü Özer Özcan, doğalgazla ilgili mevzuat değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Özcan, sistem kullanım bedelleri ve dağıtım şirketlerinin OSB içerisinde aldığı bedellerle ilgili bir düzenleme gerektiğini kaydetti. 


Komisyon toplantısı hakkında bilgi verir misiniz? 

OSBÜK olarak her ay düzenli Yönetim Kurulu toplantıları yapıyoruz. Yönetim Kurulu'ndan önce, konuşulacak bütün konuların ve gündemlerin araştırmasını yapmak için Komisyon olarak toplanıyoruz. Yine toplantı öncesinde yapılacak araştırmaları belirtiyoruz ve bir sunum hazırlıyoruz. Yönetim Kurulu'nda da Başkanlarımızın kararına göre tekrar harekete geçip, uygulama kısmına bakıyoruz. 


Son dönemlerde OSB'lerde en çok dikkat çeken neler? 

Gündemimizi genelde mevzuatta yenilenmesi gereken maddeler teşkil ediyor. Bunun dışmda; OSB'lerin faaliyetleri sırasında kamu kuruluşlarıyla diğer özel dağıtıcı firmalarla yaşadıkları sorunlar da yer alıyor.

 

Mevzuatla ilgili karşılaştığınız en önemli sorunlar neler oluyor? 

Mevzuatla ilgili 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu' nda ve bu kanunun Uygulama Yönetmeliği sürekli gündemde oluyor. Buradaki maddeleri irdeliyoruz ve değişiklik yapılmasını düşündüğümüz, sanayicinin ve devletin menfaatine olacak şeyleri, Mevzuat Komisyonumuzun hazırladığı çalışmanın Bölge Müdürleri Komisyonu'nda sadeleşip çıktıktan ve Yönetim Kurulu'nda onaylandıktan sonra Bakanlığa bildiriyoruz.

 

Somut örnekler var mı? 

Var. Mesela, imar uygulamaları konusunda mevzuat çalışmaları yapıyoruz. Burada geçtiğimiz yıllarda yaptığımız bir çalışma meyvesini verdi. 

Çekme mesafelerinde Bakanlık bir düzenleme yaptı. Bunun OSB'lerin hepsine bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Sanayicilerimiz biraz daha fazla inşaat alanı kazanmış oldu böylece. Düzenlenen çekme mesafelerinden sonra, yeni kurulan, yatırım yapılmamış parsellerde yatırımlar başladı. Yatırımla ilgili daha büyük arsa tahsis talebi olan sanayiciler varsa; yeni çekme mesafeleri düzenlenmesinden sonra yatırımına başladı. Yapılan değişikliklerin OSB'lerin doluluk oranlarına önemli etkisi oldu. 


Şirketler OSB tercihi yaparken nelere dikkat etmeli? 

OSB'ler arası tercih anlamında araştırması lazım. Normal bir belediye sınırında veya küçük sanayi sitesindeyse hiç düşünmeden OSB'ye gelmesi lazım. Çünkü çok daha kolay çok daha seri bir şekilde ve daha ucuz hizmet alabiliyor. 

OSB'lerin kuruluş amacı da zaten bu; bölgedeki sanayicilere hem kolay, hem ucuz hem de daha hızlı cevap verilmek. 


Altyapıyla ilgili özellikle elektrik mevzuatı düzenlenmiş herhangi bir sorun yaşamıyoruz. OSB'ler olarak sanayicilerimize çok ucuz enerji temin edebiliyoruz. Dışarıda olan bir sanayi tesisine göre yüzde 25'e varan fiyat avantajı sağlıyoruz. 


Ancak doğalğaz konusu böyle değil. Doğalgazla ilgili mevzuat değişikliğine ihtiyacımız var. Sistem kullanım bedelleri ve dağıtım şirketlerinin OSB içerisinde aldığı bedellerle ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bunları her platformda dile getiriyoruz. Bu konuda da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun da OSB'lere engel olmayacağına inanıyoruz. 


Dünya OSTİM


Geri Dön