25 / 04 / 2024

Doğalgazla ısınan konutlarda fiyatlar düşüyor

Doğalgazla ısınan konutlarda fiyatlar düşüyor

Konya'da doğalgaz ile ısınan konutlarda fiyatlar düşmeye başladı.



Kış mevsimi nedeniyle doğalgaz faturaları yüksek gelen kiracılar kömürle ısıtılan dairelere yönelince konut fiyatlarında ciddi düşüşler meydana geldi.
Son yıllarda yapılan  TOKİ  konutları, kooperatif evleri sayesinde artan daire sayısı vatandaşa yaradı. Özellikle doğalgaz ile ısınan konutlardaki kiracılar faturaların yükselmesi sonrası kömürle ısıtılan dairelere taşınmaya başladı. Birçok dairenin fiyatı düşerken ev sahipleri ise kiracılarını kaçırmamak için kira oranlarında indirime gidiyor.

Geçen yılın eylül ayında 550 TL olan 155 metrekare dairelerin fiyatları 430 TL'ye kadar geriledi. Emlak sektörü temsilcileri, Konya'nın birçok bölgesinde fiyatları önceki yıllara oranla yüzde 25 ile 30 arasında düştüğünü kaydediyor. Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı üniversite civarı ile alışveriş merkezlerinin olduğu merkezlerde ise fiyatlardaki düşüşlerin yüzde 10 civarında olduğu açıklandı.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, konut fiyatlarının önceki yıllara oranla yüzde 25 ile 30 oranında düştüğünü söyledi. Kömürlü dairelerin daha çok rağbet görmeye başladığını kaydeden Başkan Çakır, "Faturası yüksek gelen sabit ücretli vatandaşlar yakıtı daha düşük evleri tercih ediyor." dedi.

Başkan Çakır, "Şu anda kiralar yüzde 30'a varan oranlarda düştü. Bazı bölgelerde daha fazla düştü. Emlak sektörünün tavan yaptığı dönemde mülk sahipleri tarafından artırılan fiyatlar şimdi indi. Sadece kiralar değil daire fiyatları da düştü. Daha önce 150 bin TL'ye satılan daireler şimdi 100'e kadar geriledi. Bu dairenin gerçek fiyatıdır. Bazı bölgelerdeki düşüş ise istenilen seviyede değil. Özellikle üniversite öğrencilerinin olduğu bölgedeki daire fiyatlarının değeri çok az geriledi." diye konuştu. Emlakçı Abdurrahman Koyuncu ise düşüşlerin devam edebileceğini kaydetti.

Özellikle ekonomik kriz ve doğalgaz fiyatlarındaki artışların kira ve daire fiyatlarını gerilettiğini anlatan Koyuncu, "Birçok dairenin fiyatı çok ciddi oranda düştü. Örneğin 185 metrekare bir daire geçtiğimiz yaz başında 600 TL iken şu an 475 TL'ye kadar düştü. Yine geçen yıl 500 TL olan kiralar 375 ile 400 TL'ye, 700 olan kiralar ise 580 ile 600 TL'ye geriledi. Mülk sahipleri kiracısını kaybetmek istemiyor. Birçok ev sahibi fiyatları düşürdü. Alternatif çok olduğu için kiracıların eli güçlenmiş oldu. Yaklaşık 2 yıl önce 130 bin TL olan dairelerin fiyatlarını şuan 90 ile 100 bin TL arasında." şeklinde konuştu.

Sabah

Geri Dön