25 / 04 / 2024

Doğalgazlı apartmanda soba yakmak nasıl yasaklanır?

Doğalgazlı apartmanda soba yakmak nasıl yasaklanır?

Baca sistemi bulunan eski binalarda doğalgaz olmasına rağmen kimi malikler soba kullanımına devam edebiliyor. Ancak apartmanda soba yakılması yasaklanabiliyor. Peki, doğalgazlı apartmanda soba yakmak nasıl yasaklanır?



Doğalgazlı apartmanda soba yakmak nasıl yasaklanır?

Kat mülkiyeti kanunu gereğince apartmanlarda ısınma konusunda kat malikleri genel kurul toplantısında karar alınabiliyor. Alınan bu kararlar doğrultusunda yönetim planında da değişiklikler yapılabiliyor.


Baca sistemi bulunan eski binalarda doğalgaz olmasına rağmen kimi malikler soba kullanımına devam edebiliyor. Ancak doğalgazlı apartmanda soba yakılması yasaklanabiliyor. Peki, doğalgazlı apartmanda soba yakmak nasıl yasaklanır?


Kanunen malikler, kombili ısınma sistemine geçiş kararı alıp yönetim planına bunun ekleyebiliyor. Ancak bu sobanın yasaklanmasına yeterli olmuyor.


Alınan bu karar kapsamında kombi harici ısınmanın da yasaklanmış olması gerekiyor. Aksi halde yasaklanmamış ise soba kullanımı devam edebiliyor.


Ancak bu durumda da kat malikleri yeni bir genel kurul toplantısında kombili ısınma harici ısınma biçimlerini yasaklayabiliyor.


Böylece doğalgazlı apartmanda soba yakılması yasaklanabiliyor. Yasağa uyulmaması ve soba kullanımının devamı halinde, kat maliki belediyeye şikayet edilebiliyor.


Ayrıca kat maliki adına Sulh Hukuk Mahkemesinde yasal süreç de başlatılabiliyor.



Doğalgazlı binada soba yakmanın cezası nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön