29 / 03 / 2024

Doğanlar Yatırım Holding Levent'e yeni proje yapacak!

 Doğanlar Yatırım Holding Levent'e yeni proje yapacak!

İş dünyasının nabzının tutan Ekonomist dergisine röportaj veren Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan 50.yıl hedeflerinin Türkiye’nin ekonomiye yön veren 50 büyük ailesi arasında girmek olduğunu söyledi.



İş dünyasının nabzının tutan Ekonomist dergisine röportaj veren Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan 50.yıl hedeflerinin Türkiye’nin ekonomiye yön veren 50 büyük ailesi arasında girmek olduğunu söyledi.


Ekonomist Dergisinin Temmuz sayısında, Sibel Atik’in sorularını cevaplayan Davut Doğan, Mobilya sektörünün geleceği ve Doğanlar Yatırım Holding’in gelecek vizyonu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan’ın Ekonomist dergisinde yayınlanan röportajı;

 

"50'NCİ YILIMIZDA 50 BÜYÜK AİLE ARASINA GİRECEĞİZ"

 

Ulusal Mobilyanın iki güçlü markası, Doğtaş ve Kelebek'i bünyesinde bulunduran Doğanlar Yatırım Holding, yatırım atağına geçti. Holding, mobilya ile birlikte enerji, inşaat ve gıda alanlarında 5 yıl içinde 3 milyar dolarlık yatırım yapacak. Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan, 7 yıl içinde Türkiye'nin en büyük 50 ailesi arasına gireceklerini söyledi.

 

Bundan 43 yıl önce kurulan ve mobilya sektöründe Doğtaş markasıyla hızlı büyüyen Doğanlar Yatırım Hol-ding, enerji, inşaat ve gıda alanındaki yeni girişimlerle büyüme temposunu hızlandırmayı hedefliyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde 2 milyar dolan enerji olmak üzere toplamda 3 milyar dolarlık bir yatırımla aileyi daha ileriye taşımak istediklerini belirten Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kumlu Başkanı Davut Doğan, zenginlik sıralamasında grubun iş hayatındaki 50'nci yılı olan 2022'de Türkiye'nin 50 büyük ailesi arasında yer almayı hedeflediklerini dile getiriyor. Mobilya sektöründe iki yıl önce Kelebek markasını satın alarak dikkatleri çeken grubun bir markayı daha bünyesine katmak istediklerini ve bunun için bazı yerel markalarla görüştüklerini söyleyen Doğan, yeni bir iş kolu olarak ise lojistik sektörüne yönelebileceklerini ifade ediyor.

 

Grubun ana işi mobilya sektöründe Doğtaş'ın yanı sıra satın aldığınız Kelebek markasıyla da yer alıyorsunuz. Bu işlerin grup içinde gelirlerdeki payı nedir? Grubun cirosu şu an nerede?


200'ü Doğtaş, 150’de Kelebek mağazasıyla yer aldığımız mobilya sektörü grubun amiral gemisi durumunda. Baktığınızda 400 milyon TL'lik cironun 330 milyonu bu işten geliyor.

 

Kelebek markasının büyümede etkisi ne oldu?

Kelebek durağan bir hale gelmiş bir markaydı. Biz satın aldıktan sonra markayı cilaladık ve hızlı büyüme sürecine girdi. Doğtaş geçen yıl yüzde 15 büyürken, Kelebek yüzde 65 büyüdü. Dolayısıyla yeniden yapılanmanın olumlu etkileri oldu. Örneğin Doğtaş ile Berlin'de yer alırken, Kelebek'i de buraya taşıyacağız. Doğtaş'a Londra' da dördüncü mağazayı açacağız.

 

Mobilya sektöründe Kelebek markasını satın almanızın ardından İşbir ile de gündeme geldiniz fakat olmadı. Bu alanda yeni bir satın alma olacak mı?

Yeni marka düşüncemiz var. Üçüncü markayı bünyemize katmak istiyoruz ama piyasaların netleşmesini bekliyoruz.

 

Kamuoyuna açıklanmasına rağmen İşbir'de beklenenin aksine bir satın alma olmadı. İşbir'le neden olmadı?

Uyku merkezleri olması nedeniyle bu markayı çok istedik, hatta fiyatta da anlaştık. Fakat bölge bayiliklerindeki yapılanma dolayısıyla anlaşmaya varamadık. Bölge bayilikleri bize geçerken bir takım ek talepleri oldu. Biz de fiyatta anlaştığımızı ve bayilerle ilgili yapılanmayı onların düzeltmesi gerektiğini ifade ettik. Fakat anlaşamadık.

 

Grubun gelirlerini çeşitlendirmek üzere farklı sektörlerde önemli yatırımlara da soyundunuz. Bunlar arasında enerji sektörü ciddi pay alıyor. Bu işte şu an hangi yatırımlarınız sürüyor?



Enerjide şu anda HES yatırımlarımız öncelikle gündemde. Erzurum İspirdeki HES'te üretim başladı, hatta perakende elektrik satışına da başladık. Ordu'da planladığımız HES yatırımımız ise gelecek yıl Şubat ayında faaliyete geçecek. Bunun yanı sıra iki ay kadar önce devletin ihale ettiği güneş enerjisi santrallerinde de lisans aldık. Kahramanmaraş ve Niğde'de 20 megavatlık GES projemiz olacak. Rüzgarda ise Amerikalı ortağımızdan hisselerini satın alarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Çünkü biraz ağır davranıyorlar. Bir de Aydın'da bir termik santral projemiz söz konusu. Bu da bin 200 megavatlık bir yatırım olacak.

 

Bu yatırımların toplam bütçesi nedir? Bunu nasıl sağlamayı planlıyorsunuz?

Tabii baktığınızda toplamda 4-5 yıl gibi bir sürede sadece enerji sektöründe 2 milyar dolarlık bir yatırım programından söz ediyoruz. Bunlar büyük projeler ve ortaklı ilerlemek istiyoruz. Bu doğrultuda bir yerli ve bir de yabancı iki şirketle görüşmemiz söz konusu.

 

Kim bu şirketler?

İsimlerini açıklayamam, yerli olan şirket bu alanda önde gelen büyük gruplardan biri. Yabancı şirket ise Çin menşeli.

 

Sözünü ettiğiniz yatırımlarla birlikte kendinize koyduğunuz 5 yıllık büyüme hedefi nedir?

Tabii aile üyeleriyle birlikte hedefimiz 50'nci yılında yani 2022 yılında yatırımlarımızın da tamamlanmasıyla ciroda 400 milyon TL olan rakamı 3 milyar dolar civarında bir büyüklüğe taşımak istiyoruz. Bu rakamla birlikte Türkiye'nin en büyük 50 ailesinden biri olmayı istiyoruz. Baktığınızda 2 milyar dolar enerji yatırımının yanı sıra 500 milyon dolar inşaat, 500 mobilya, 100 milyon da gıda işine yatıracağız. Toplamda 3 milyar doları aşan bir yatırım programımızla ciromuzu da yukarı taşıyacağız.

 

Peki mevcut işlerdeki yatırımların yanı sıra gireceğiniz yeni sektör olacak mı?

İki oğlumuzun üçüncü kuşağı temsilen yer aldığı strateji geliştirme departmanında yeni sektörlere ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Bu departmandaki ekibinde yönlendirmesiyle lojistiğe girme eğilimimiz söz konusu. Baktığınızda dünya ekonomisi ortalaması yüzde 4 büyürken, lojistik sektörü yüzde 10 büyüdü. Bizde bu doğrultuda üçüncü havalimanı etrafında antrepoculuk konusunda çalışmalar yürütüyoruz.

 

Ekonomist dergisine açıklamalarda bulunan Doğanlar Yatırım holding başkanı Davut Doğan; Kufta Markası, Enerji yatırımları ve İnşaat faaliyetleri ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgiler de verdi.

 

LEVENT'E 80 KONUTLUK REZİDANS YAPACAK

 

Çanakkale'de Troypark AVM'yi geçen yıl devreye alan grubun gayrimenkul geliştirme alanında yeni yatırımları olacağını kaydeden Davut Doğan, "Yenibosna'da çalışmaları süren 15 dönüm alandaki projemizin yanı sıra, Levent'te de bir projeyi hayata geçirmek üzere adım attık. İmza aşaması yeni tamamlanan Levent'teki projemiz altı AVM üstü 80 konutluk rezidanstan oluşacak. Katma değeri yüksek bu proje 100 milyon dolar değerinde olacak" dedi.

 

KUFTA'DA 7 ŞUBEYE ULAŞTI

 

Biga'nın lezzetiyle ünlü köftesini ulusala taşımak üzere restoran işine de giren Doğan ailesi, Kufta markasıyla Çanakkale'de başlayan işi 7 şubeye çıkardı. Son şubeyi Zincirlikuyu'da Doğanlar Yatırım Holding merkez binasının alt katında hizmete açan grup, önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu işe 100 milyon dolar yatırmayı planlıyor. Şadan Doğan'ın yönetimini üstlendiği markada bu yılsonu hedefi ise 15 şubeye ulaşmak.

 

BİTLİS VE ARDAHAN'A YATIRIMDA BARIŞI BEKLİYOR

 

Önümüzdeki yıl projelerin devreye girmeye başlamasıyla enerji sektörünün gelirlerde ilk sıraya yerleşeceğini aktaran Davut Doğan, Bitlis ve Ardahan'da lisans sahibi olan grubun uygun zamanı beklediğini de sözlerine ekliyor. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte enerjiye 2 milyar dolar kaynak ayıran şirketin Bitlis ve Ardahan'da toplam 46 megavatlık iki HES lisansı olduğunu aktaran Doğan, "50 milyon dolarlık bu yatırım için beklemedeyiz. Lisanslarımız var fakat çözüm süreci ve barışa bağlı bir yatırım olacak" diyor.


Ekonomist 


Geri Dön