18 / 04 / 2024

Doğru klima ile düşük enerji tüketimi sağlanabilir!

Doğru klima ile düşük enerji tüketimi sağlanabilir!

Arçelik, Bosch – Siemens Grup, Daikin, Diamond Electric, Hitachi, İklimSA, Klima Plus ve Panasonic firmalarının katkıları ile gerçekleştirilen basın toplantısında   bir açıklama yapan İSKİD, geçen yıl yaz aylarında yaşanan talep sıkışıklığı konusunda uya



 İSKİD, “ERKEN DAVRANIN SICAKTA çARESİZ KALMAYIN ”  

İklimlendirme Soğutma Klimacılar Derneği (İSKİD)   çatısı altında bir araya gelen üye klima şirketleri, geçen yaz iklimlendirme cihazlarının tedariği ve montajında yaşanan aşırı sıkışmaya dikkat çekerek,   bu yıl müşterilerinin taleplerini karşılayabilmek ve kaliteli montaj hizmeti sağlayabilmek için tüketicilere “Erken tedbirinizi alın ” çağrısında bulundu.

Arçelik, Bosch – Siemens Grup, Daikin, Diamond Electric, Hitachi, İklimSA, Klima Plus ve Panasonic firmalarının katkıları ile gerçekleştirilen basın toplantısında   bir açıklama yapan İklimlendirme Soğutma Klimacılar Derneği (İSKİD), geçen yıl yaz aylarında yaşanan talep sıkışıklığı konusunda tüketicilere uyarıda bulundu.  

Geçen yaz mevsim normallerinin üstünde yaşanan sıcak ve bunaltıcı hava, klima tedariği ve montajında ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden olmuştu. Bu yıl Ramazan ayının da yaz mevsimine denk gelecek olması sebebiyle olası benzer bir sıkıntıya dikkat çeken İSKİD yetkilileri, tüm tüketicileri zamanında önlem almaya çağırdı.

Toplantının sunuculuğunu yapan ve hava koşullarıyla ilgili bilgiler veren ünlü hava durumu editörü Bünyamin Sürmeli, küresel ısınmanın getirdiği mevsimsel değişikliklerin her yıl artan oranda hissedildiğini, mevsim anormaliklerinin her dönemde yaşanabildiğini, kapalı ortamlarda oluşturulacak sağlıklı iklimlendirme yöntemleri ile bu etkinin en aza indirilmesi gerektiğini söyledi.

  “Sıcaklığın birkaç derece artması bile klima satışlarının katlanmasına neden oluyor ”

İSKİD Başkanı Levent Aydın, “ İSKİD üyeleri olarak geçtiğimiz yaz, hem mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, hem de vücut için yoğun su kaybının yaşandığı Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesiyle, klima taleplerinde bir patlama yaşadık. Talep yoğunluğu nedeniyle klima tedariği ve montaj sürecinde gecikmeler oldu. Bu yaz döneminde, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklığının artması bekleniyor. Ramazan ayının da etkisiyle klima pazarının, 2010 yılında olduğu gibi   yine hareketli ve yüksek tempoda geçmesini bekliyoruz. Bu öngörülerle müşterilerimizin taleplerini karşılamak, kaliteli ve zamanında montaj hizmeti sunmak için herekese, erken talepte bulunmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz ” dedi.  

  “Yıllık satışımızın yaklaşık yüzde 30 'unu Ağustos 'ta gerçekleştirdik ”

Toplantıda sektöre yönelik değerlendirmeler yapan İSKİD Başkanı Levent Aydın, klima sektörünün büyüklüğünün tüm dünyada 70 milyar doları aştığını belirterek, Türkiye 'de ise yılsonu ihracat hedefinin 1,2 milyar, yurt içi ticaret hacminin 1 milyar dolar olduğunu, Türkiye 'de toplam pazar büyüklüğünün 2,2 milyar doların üzerinde olmasını beklediklerini kaydetti. Geçen yıl Ramazan ayının da etkisiyle birlikte sadece Ağustos döneminde 250 bin adedi aşan bir satış gerçekleştirdiklerini ve bu rakamın, toplam pazarın yaklaşık olarak yüzde 30 'u olduğunu belirten Aydın, yüksek verimli A sınıfı ürünlere olan ilginin arttığını, satılan her beş üründen birinin yüksek enerji tasarrufu sağlayan inverter klima olduğunu söyledi.

  “Klima alırken dikkat edin ”

Klima kullanımı ve klima seçerken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bilgi veren İSKİD 'e bağlı SDDK-Split ve Değişken Debili Klimalar Komisyonu Başkanı Hakan Otyıldız, “Zamanımızın büyük bir kısmını kapalı mekanlarda geçiriyoruz. Bu nedenle iç hava kalitesinin önemi giderek artıyor. İşte bu noktada klima kullanımı bizi çevreleyen havanın kalitesini belirlemede, sağlığımızı korumamızda ve verimliliğimizi artırmada önemli rol oynuyor. Bunları sağlamak için klimayı doğru kullanmak ve klima seçerken dikkat etmek gerekiyor. Bireyler için ideal konfor ortamı kışın 20-22 derece, yaz aylarında ise 24-27 derece sıcaklık ve yüzde 40 – 60 oranında bağıl nem ile sağlanabiliyor ” dedi.

Otyıldız, klimanın doğru kullanıldığı takdirde sağlık, konfor, düşük enerji tüketimi ve çevreye fayda sağlayacağını belirtti. Otyıldız, klima seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı:
 
 
·  Doğru bir klima seçimi için klima kapasitesi ve montaj yeri keşfi mutlaka yetkili kişilerce yapılmalıdır.
·    Yedek parça, servis olarak sorun çıkarmayacak firmalar ve markalar tercih   edilmelidir.
·    Elektrik tüketimi açısından daha tasarruflu inverter klimalar ve A sınıfı ürünler tercih edilmelidir.
·    çevre dostu, verimli R410A gaz kullanan klimalar tercih edilmelidir.
·    Klimanızın montajı mutlaka yetkili servislerce yapılmalıdır.

 


Geri Dön