28 / 03 / 2024

Doğru yalıtımla yüzde 50 tasarruf mümkün!

Doğru yalıtımla yüzde 50 tasarruf mümkün!

ÇATIDER, Tasarruf Günü’nde ısınma faturalarını yarıya düşürmenin formülünü açıkladı. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz:“Doğru yalıtım ve doğru çatı uygulamaları ile enerji faturaları yüzde 50’ye varan oranda azalır. Yalıtımla Türk ekonomisi de kazanır. " dedi.



Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, tüketicilerin, kış aylarında bütçelerindeki en önemli giderlerin başında gelen ısınma faturalarını yarıya düşürmenin kendi ellerinde olduğunu belirterek, “Doğru yalıtım ve doğru çatı uygulamaları ile enerji faturaları yüzde 50’ye varan oranda azalır. Yalıtımla Türk ekonomisi de kazanır. 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatılar nedeniyle yaklaşık 26 milyar TL kaybettik. Bu aynı zamanda doğal kaynaklarımızın ve çevrenin de zarar görmesi anlamına geliyor. 2017 yılından itibaren binalara Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu gelecek. Tüketicilerin kendini 2-3 yılda amorti eden yalıtım için geç kalmadan harekete geçmesi gerekir” dedi.


ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tüketicilerin ısınma faturalarında önemli ölçüde tasarruf edebileceklerini söyledi. 


Yapı ve çatılarda yalıtım uygulamasının enerji sarfiyatında ciddi oranda azalma sağladığını belirten Yavuz, “Tüketiciler binalarında standartlara uygun çatı ve cephe yalıtım uygulamalarıyla bir yandan faturalarında yüzde 50’ye varan azalma elde ederken, bir yandan da ülke ekonomisine ve doğaya fayda sağlayabilir. Yalıtım aynı zamanda insan sağlığı açısından da çok faydalı. Rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı koruma sağlıyor” dedi.


2-3 yılda harcamaları çıkarıyor  

Yavuz yalıtım için yapılan harcamanın, coğrafi konum ve yerleşim durumuna göre ortalama 2 ile 3 yıl içinde amorti edilebildiğini vurgulayarak, uzun vadede tüketicinin çok karlı çıkacağını kaydetti. Yavuz, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız çatı bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:


“Standartlara uygun olmayan çatılar nedeniyle Türkiye 10 yılda yaklaşık 26 milyar lirayı boşa harcadı. Aynı nedenle doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevreye zarar verilmesine yol açtık.  Bugün toplam enerjinin yüzde 35’i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. Türkiye, enerji kaynakları için komşu ülkelere yüklü ödemeler yapıyor. Çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmaları yıllık 5 milyon metrekare, parasal büyüklüğü ise yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu tabloyu terse çevirmek elimizde.”


Bölgeye uygun yalıtım yaptırın

Yalıtım uygulamasının bölgelere ve farklı ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterdiğini, uzman kişiler tarafından en uygun seçimin yapılması gerektiğini hatırlatan Yavuz şöyle konuştu:

"Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkiler. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için, doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olacaktır. Son 8 - 9 yıldan bu yana birçok ilimizde iklim bölgelerine uygun olarak çatı eğimleri artırılmaya ve doğru çatı yalıtımı sistemleri uygulanmaya başlandı."


Enerji Kimlik Belgesi zorunlu olacak

Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması gerektiğini hatırlatan Yavuz, bu tarihten sonra Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar için ceza uygulanması beklendiğini söyledi. Yavuz, “Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye’nin de binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerekir. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür” diye konuştu. 


Yalıtım sağlığı da korur

Yalıtımın insan sağlığı için de faydalı olduğunu dile getiren Yavuz, kış aylarında bina içinde ve çatı arasında biriken nemin yoğuşmadan dışarı atılması için havalandırmanın sağlanması gerektiğini belirtti. Yavuz, yazın soğutulan binalarda ise dışarıdan içeriye nem alınmaması ve nemin iç mekânda yoğuşmasının engellenmesinin önemli olduğunu vurguladı. Yavuz, rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sağlık sorunlarına karşı yalıtımın olumlu sonuçlar verdiğini sözlerine ekledi.





Geri Dön