26 / 04 / 2024

Doğtaş Mobilya, Halep OSB'de fabrika kuracak!

Doğtaş Mobilya, Halep OSB'de fabrika kuracak!

Doğtaş Mobilya, 38 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en eski mobilya markalarından biri. Fakat asıl çıkışını son 10 yılda gerçekleştirdi. Son iki yılda inovasyona yaptığı yatırımlarla satışlarını yüzde 26 oranında artırdı



Şimdi rüzgardan HES'e enerji alanına odaklanan Doğtaş bu alanda da büyük oynayacak.

Mobilya sektöründe faaliyet gösteren markalar genellikle Kayseri, İnegöl ve Ankara'dan çıkar. Ancak bu sektörde markalaşmayı başaran Doğtaş, Biga merkezli bir marka. Sektöründe 38 yılı geride bırakan Doğtaş, yenilikçi perakendecilik anlayışıyla son 10 nldır gerçekten Türkiye'nin en ilham verici büyüme hikayelerinden birini yazıyor. Yurt içinde 132, yurt dışında 62 ülkede 80 konsept mağazalarına her yıl venilerini ekliyor.

Son iki yılda inovasyona 5 milyon doların üzerinde yatırım yapan marka, küresel kriz döneminde yüzde 22 büyürken, 2010 yılını yüzde 26 oranında bir büyüme ile kapattı.

2010 yılında 20 milyon dolar ihracat ile 130 milyon lira ciro yapan Doğtaş'm 2011 hedefi ise 26 milyon dolarlık ihracat ile 160 milyon lira ciro yapmak.

İnovasyona yatırım yaparak Doğtaş Exculusive'i yaratan şirket, sektörde de ilklere imza atarak mobilyada iki yıl olan garanti süresini de yedi yıla çıkardı.

Mobilya konusunda 2011 yılında da çift haneli büyüme rakamları hedeflediklerini belirten Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, rüzgar enerjisi ve HES yatırımları ile önümüzdeki yıllarda enerji sektöründe de büyümeyi planladıklarını söylüyor.

Enerjide büyüyecek

Enerji alanında büyüme planları olan Doğtaş, Çanakkale'de 800 megawatlık rüzgar enerjisi santrali kurmak üzere lisans başvurusunda bulundu. Lisans alınması halinde bu yatırımın ABD'li Berguren şirketi ile ortak olarak yapılması planlanıyor.

HES alanında da yatırım yapma planları olan şirket, Erzurum'da 20 milyon dolarlık bir yatırımla 19 megawatlık bir HES projesi için düğmeye bastı. Bu projenin iki yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Yine Ağrı ve Erzurum'da toplam 25 megawatlık iki HES lisansı alan şirket, toplamda 25 milyon dolara mal olması planlanan bu yatırımları için de finansman arayışına girmiş durumda.

Suriye'den yayılacak

Sağlık sektöründe de Çanakkale Biga'da faaliyet gösteren Özel Can Hastanesi'nin yüzde 30'una ortak olarak var olan Doğtaş'ın Suriye'de koltuk, kanepe ve yatak üretmek üzere bir fabrika kurma planı bulunuyor.

Suriye'deki bayileri ile ortaklık yaparak Halep OSB'de 10 milyon dolarlık bir fabrika yapmayı planladıklarını söyleyen Doğan, "Bu tesisi GAFTA ülkeleri olarak serbest ticaret anlaşması yapan İran, Irak, Ürdün, Lübnan gibi ülkelere ürün üretmek üzere kurmayı planlıyoruz. Suriyeli bayimizle ortak olacağımız bu tesisin 2011 sonunda faaliyete geçmesini planlıyoruz" diyor.
ekonomist


Geri Dön