18 / 04 / 2024

Doğu Karadeniz Arap turistlerin yeni gözdesi!

Doğu Karadeniz Arap turistlerin yeni gözdesi!

Doğu Karadeniz Körfez ülkelerinden gelen Arap turistler sayesinde Doğu Karadeniz'e gelen turist sayısı, yatak kapasitesi ve yabancılara gayrimenkul satışlarında artış meydana geliyor.



Muhteşem doğası, tarihi ve kültürel eserleri, gelenek ile görenekleriyle Doğu Karadeniz, başta Körfez ülkeleri olmak üzere, özellikle sıcak bölgelerden gelen ve şehir hayatından sıkılan turistlerin son yıllarda ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. 

Doğu Karadeniz'e gelen turistler en çok Uzungöl, Çakırgöl, Sümela, Ayder, Kümbet ve Çambaşı yaylaları. Çal ve Karaca Mağarası'nı, Çambaşı Yaylası, Ulugöl, Boztepe, Yason Burnu, Perşembe Yaylası ve şelalelerini ziyaret ediyor. 

Arap turistler, yörede özellikle dağ ve yaylaların serin havası, dereleri ile yağmuruyla eşsiz bir manzara eşliğinde konaklayabiliyor. 

Turistler, şehir merkezlerinde alışveriş yaparken, yörede trekking, rafting, safari, balık tutma, fotoğrafçılık, tırmanma, paraşütle atlama, kayak ve kaplıcalardan da yararlanma imkanı bulabiliyor. 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin dağ ve yaylaları, doğal, tarihi güzellikleriyle yerli ile yabancı turistlerin tercihinde ilk sırayı aldığını söyledi. 

Kenti son yıllarda Arap turistler başta olmak üzere yılda ortalama 3 milyonu aşkın turistin ziyaret ettiğini anlatan Hacısalihoğlu, turist sayısının her geçen gün arttığını vurguladı. 

Hacısalihoğlu, tanıtımların, turist sayısındaki artışa katkı sağladığını, ilk başlarda 8-10 bin arasında turistle başladıklarını, bugün ise bu sayının 500 bine çıktığını dile getirdi. 

İli ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısını arttırmak için çalışmaların devam ettiğini belirten Hacısalihoğlu, "Bu yıl ki hedefimiz geçtiğimiz yıl ilimizi ziyaret eden 500 bin Arap turist sayısının çok daha fazlasını misafir etmek" dedi. 

Trabzon'un, son yıllarda turizmin yanı sıra gayrimenkul yatırımında da yabancıların ilgisini çekerken, inşaat sektöründe olumlu gelişmeler yaşanıyor. Bıı yılın ilk 3 aylık döneminde yabancılara 138 konut satışı gerçekleşti. 

Hacısalihoğlu, artan turist sayısına bağlı olarak kentteki turizm levhalarının da değiştirildiğini, tarihi ve turistik mekanlara yönlendirme levhaları arasına Arapça yazılı olanların da eklendiğini aktardı. Hacısalihoğlu, böylece şehri ziyaret eden tüm turist gruplarına daha rahat ulaşım, seyahat ve iletişim imkanı sunulduğunu belirtti. 

Trabzon dışında bölgede bulunan bazı illerde de bir çok belediyenin, turizm işletmecisinin ve diğer bazı işletmelerin Arapça levhalarla gelen turistlere yardımcı oldukları gözlendi. 

Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, son yıllarda kentte gelen turist sayısında önemli ölçüde artış gözlemlendiğini belirterek, "Bunda hiç kuşkusuz Ordu Valiliğinin çalışmaları etkili olmuştur. Ayrıca geçen yıl açılışı yapılan Ordu-Giresun Havalimanının hizmet vermeye başlaması kentte olan ilgiyi artırmıştır." sözlerine yer verdi. 

Ordu'ya 2015 yılı içerisinde 483 bin turistin geldiğini vurgulayan Toparlak, bunların 30 binini yabancı turistlerin oluşturduğunu, önemli bölümünün de Arap kökenli olduğunu aktardı. 

Toparlak, kentte turist sayısında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artış olduğunu da ifade ederek, "Bu oldukça sevindirici bir durum. Hedef 2016 yılı içerisinde bu rakamın daha da üzerine çıkmak. Bu konuda başlatılan 1 milyon turist projesi hedefi de göz önüne alındığında Ordu önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde turiste ev sahipliği yapacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 


Yedigün





Bu haber Milat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Körfez ülkelerinden gelen turistlerin Türkiye'deki ilk adreslerinden biri olan Trabzon'da. son yıllarda konut ve gayrimenkul satışından en büyük payı Yomra ilçesi aldı. 

İl merkezine 17 kilometre uzaklıktaki 35 biıı nüfuslu ilçe. havalimanına 7 kilometre mesafede bulunmasının yaııı sıra alışveriş merkezleri ve otellerin de adeta merkezi konumunda yer alıyor.

5 yıldızlı otellere ev sahipliği yapmasından dolayı Arap turistlerin büyük bölümünü misafir eden Yomra, son yıllarda kenti beğenerek konut almak isteven turistlere de farklı konfor ve fiyatlarda daire seçenekleri sunuyor. İlçe merkezinde 170 bin ile 650 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan daireler, başta Araplar olmak üzere Körfez ülkelerinden gelen turistlerin beğenisine sunuluyor. 

"3 yılda 3 bine yakın konut yapıldı" Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu. AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yoğun olarak konut ve gayrimenkul satışı yapıldığını belirtti. Konut satışındaki yoğunluğun son 3 yıldır devam ettiğini dile getiren Sağıroğlu, "Bu yıl bir süreliğine durgunluk yaşandı ancak Ramazan Bayranuyla aynı yoğunluğun devam edeceğini biliyoruz. Çünkü çoğunluğunu iş adamlarının oluşturduğu gruplar, bayramdan itibaren şehrimize adeta akın edecek." diye konuştu. Arapların ilçede ciddi anlamda mülk edindiğini anlatan Sağıroğlu, "Örneğin. Dubaililerin yaptığı 800 dairelik sitenin tamamı yabancı. İçerisinde bir tane yerli vatandaş bulamazsınız" dedi. Sağıroğlu. ilçede inşaat sektörünün her geçen gün daha da büyüdüğüne işaret ederek, ilçede son 3 yılda 3 bine yakın konut yapıldığını ve bunların yaklaşık 300-350'sini Arap turistlerin aldığını söyledi. 



Milat


Geri Dön