25 / 04 / 2024

Doğu Karadeniz inşaat malzemeleri sektöründe iddialı!

Doğu Karadeniz inşaat malzemeleri sektöründe iddialı!

Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz'in inşaat malzemeleri sektöründe ön plana çıkacağını söyledi



Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Doğu Karadeniz ihracatını 2023 yılında 10 milyar dolar seviyelerine ulaştırmayı hedeflemekteyiz" dedi.

Gürdoğan, Trabzon Zorlu Grand Otel´de düzenlediği basın toplantısında, kıtalar arası önemli geçiş noktasında bulunan Doğu Karadeniz ve Trabzon´un, tarihin her döneminde dış ticarette önemli misyon üstlendiğini ve tarihi İpek Yolu ticaretindeki ticaret merkezi olma özelliğini inişli çıkışlı trendiyle günümüze kadar sürdürdüğünü söyledi.

Diğer bölgelere nazaran birçok olumsuzluğu bünyesinde barındıran Doğu Karadeniz´in, bu olumsuzlukların yansıması sonucu ihracat rakamlarında diğer bölgelere oranla geride kaldığını ifade eden Gürdoğan, "Ancak yetki alanımızda bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane´nin belli başlı göstergelerde, en gelişmiş il ve bölgelerimizin de önüne geçmesi, ihracatçılarımızın kriz ortamında dahi ihracatlarını artırması bizleri gururlandırmaktadır" diye konuştu.

Bölgeden yapılan ihracatın büyük bölümünün, coğrafi yakınlığı açısından çok önemli potansiyeller içeren Rusya Federasyonu olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu ve Türk Cumhuriyetlerine yapıldığını dile getiren Gürdoğan, ihracatçıların en çok karşılaştığı sorunları şöyle sıraladı:

"Döviz kurlarının ihracat üzerindeki olumsuz etkisi. Girdi, nakliye, istihdam ve enerji maliyetlerinin rakip ülkelere oranla çok yüksek olması. İhracatçı firmaların rakip ülke firmaları eş değerinde desteklenmemesi. Finansman maliyetlerinin yüksekliği, teminat sorunu ve bankaların kriz ortamında kredileri kısması ve mali piyasayı daraltmasından kaynaklanan finansman teminindeki zorluklar. Ulaşımda nakliye maliyetlerinin yüksekliği, ulaşım sistemlerinde altyapı eksiklikleri ve alternatif ulaşım sistemlerinin yetersizliği. Bürokrasiden kaynaklanan sorunlar. AB Gümrük Birliği anlaşmasının menfi etkisi nedeniyle ihracat yapılan ülkelerle ülkemiz arasında ticareti kolaylaştırıcı anlaşmaların olmaması."

-2023 HEDEFİ-
Gürdoğan, Türkiye´nin 2023 yılında ihracat hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat tutarına paralel olarak bölge illerinin de ihracatının artırılması konusunda yönetim kurulu olarak etkin çalışma ve lobi faaliyetlerini sürdüreceklerini, bu hedeflere ulaşılması konusunda kurumsal olarak pazar araştırması çalışmalarına ağırlık verilerek ihracatçıların alternatif pazarlara yönlendirilmeye çalışılacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Gelecek yıllarda bölgemizin hedef pazar dinamikleri dikkate alındığında özellikle yaş meyve sebze, işlenmiş gıda ürünleri, inşaat malzemeleri ve madencilik ürünleri sektörlerinde ön plana çıkacağı görülmektedir. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımıza ve diğer sektörlerdeki firmalarımıza vereceğimiz danışmanlık ve AR-GE desteklerimizle Doğu Karadeniz ihracatını 2023 yılında 10 milyar dolar seviyelerine ulaştırmayı hedeflemekteyiz. Bölge ihracatının artmasıyla bölge illerinde de sanayileşme başlayacak ve bu sayede istihdama önemli katkı sağlanacağı gibi, özellikle belli sektörlerde kümelemenin sağlanmasıyla çok önemli bir sinerjinin oluşacağına inanmaktayız."

Ahmet Hamdi Gürdoğan, yetki alanları içinde bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illeri ihracatının 1999-2009 yılları arasında 250 milyon dolar seviyelerinden, yüzde 357 oranındaki artışla 1 milyar 131 milyon 660 bin dolar seviyesine ulaştığını da anımsattı.
AA


Geri Dön