24 / 04 / 2024

Doğu Karadeniz'e kış turizmi için 170 milyon euroluk yatırım yapılacak!

Doğu Karadeniz'e kış turizmi için 170 milyon euroluk yatırım yapılacak!

'Her Mevsim Karadeniz Projesi Master Planı' kapsamında bungalov ve butik ağırlıklı konaklama tesisleri, Uzungöl'ün tepelerinde telesiyej hatları ve aynı anda 10 bin kişinin kayak yapabileceği pistler yapılacak...



Doğu Karadeniz'de DOKA desteğiyle kış turizmine yönelik 170 milyon euroluk turizm yatırımı planlanıyor. 'Her Mevsim Karadeniz Projesi Master Planı' kapsamında bungalov ve butik ağırlıklı konaklama tesisleri, Uzungöl'ün tepelerinde telesiyej hatları ve aynı anda 10 bin kişinin kayak yapabileceği pistler yapılacak.


Rize Ovit ile Trabzon Uzungöl arasındaki hattı kış turizmi için planlayacak olan "Her Mevsim Karadeniz Master Planı" projesi tamamlandı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) desteği ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen proje ile bölgeye kış turizmine yönelik 170 milyon euroluk yatırım yapılması planlanıyor. Avusturya'nın model alındığı projede, bungalov ve butik ağırlıklı konaklama tesisleri, Uzungöl'ün tepelerini çevreleyen çift merkezli telesiyej hatları ve aynı anda 10 bin kişinin kayak yapmasına imkân veren pistleri içeren bir yapının olacağı bildirildi. Tesislerin yaz mevsimi başta olmak üzere diğer zamanlarda da hizmet verebilecek özellikte inşa edilmesi planlanıyor.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Ovit-Uzungöl hattında kış turizmi için hazırlanan mastır plan doğrultusunda oteller ve kayak tesislerinden oluşan 170 milyon euro tutarmda bir yatırım öngörüldüğünü ifade ederek, "Bu yatırımın 49 yıllık süre içerisinde bölgeye yaklaşık 1.5 milyar euronun üzerinde ekonomik katkı sağlayacağı düşünüldü. Turizm etkinliklerinin 3-4 ayla sınırlı kalmaması ve yılın 12 aylık dönemine yayılmasını amaçlıyoruz. Ovit-Uzungöl hattındaki kış turizminin yanı sıra farklı bir bölge olarak Düzköy Yaylası'nda da benzer bir turizm hareketliliği sağlamanın yollarını araştırdık. Hemen şehrin yakınında olan Sera Gölü'nün de turizme katılması konusu incelendi. Alternatif bir çalışma yapılması gerektiğini gündeme getirerek bunu da projenin içerisine dâhil ettik" diye konuştu.



Yerli yatırımcı projeyi üstlenmeli 


Projenin özünde somut olarak yatırıma yönelik bir içeriğe sahip olduğuna işaret eden Başkan Suat Hacısalihoğlu, "Esas amaç yatırımcının bölgeye yatırım için geldiğinde konuyla ilgili çalışmaların olduğunu görmesidir. Yurtdışından projenin tamamını uygulamaya geçirecek yatırımcı talepleri ile karşı karşıyayız. Ancak bizim isteğimiz yerli yatırımcılarımızın projeyi üstlenmesidir. Proje yatırıma hazır halde yatırımcılarını bekliyor"şeklinde konuştu.



'Bölgede turizmi bir yıla yaymak istiyoruz' 

 

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım: 


Bölgesel kalkınmada önemli çalışmalar yapıyoruz. Ajans olarak şimdiye kadar turizme 40 milyon lira tutarında bir maddi destek verdik. Bunu çarpan etkisiyle düşündüğümüzde 100 milyon liraya yakın bir yatırım stoku oluştu.

Özel sektörün yaptığı çok ciddi yatırımlar var. 2012 yılı itibariyle Doğu Karadeniz Bölgesini ziyaret eden turist sayısı 4 milyon 535'e ulaşmış durumda.

Bu'çok ciddi bir ilerleme. Biz bu artışın 2013yılında da katlanarak artmasını bekliyoruz. Yurtdışında hedef pazarlara dönük çok ciddi tanıtımlar yaptık.

Bunun da sonucunu almanın mutluluğu içerisindeyiz/Turizm sektörü,Doğu Karadeniz Bölgesi için ciddi bir sorun olan göçe karşı kırsal kalkınmada önemli bir araca dönüştü. Turizm, özellikle kırsal bölgelerden şehir merkezlerine ve bizim bölgemizden de batıya doğru olan göçü önlemede önemli t>ir araç ve kırsalda yaşamını sürdüren insanımıza önemli ölçüde ekonomik katkı sağlıyor. Bölgede turizm mevsimi 4-5 ay ile kısıtlı kaldı.

Turizmin bir yıla yayılması için bu tür projeler önemli. Kayak turizmi ve benzeri faktörlerin devreye sokularak turizmin süresi uzatılmalı. Artık kış olimpiyatlarını hedefleyen bir altyapının oluşturulması gerekir. Tabi burada hedef sadece kayak merkezi kurulması olmamalı. Kış olimpiyatlarını bölgemize çekecek, bir altyapının oluşturulması yönünde çalışmalar yapılmalı. 


Kenan DURSUN/Dünya


Geri Dön