25 / 04 / 2024

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da fabrikaları devlet inşa edecek!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da fabrikaları devlet inşa edecek!

Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yeni cazibe merkezleri oluşturacaklarını, buralarda fabrikaları devletin inşa edeceğini, özel sektörün işleteceği fabrikaların ürünlerini yine devletin alacağını söyledi.





Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yeni cazibe merkezleri oluşturacaklarını, buralarda fabrikaları devletin inşa edeceğini, özel sektörün işleteceği fabrikaların ürünlerini yine devletin alacağını söyledi.



Partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Yıldırım, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde operasyonlar bitti. Şimdi ikinci adımı atıyoruz. Bu adım fiziki ve sosyal yenileme. Yeni cazibe merkezleri oluşturuyoruz, fabrikaları biz yapacağız, özel sektör işletecek, bu fabrikaların ürünlerini de yine biz alacağız” dedi.

Terör örgütü PKK’nın il ve ilçe merkezlerinde geçen yıldan itibaren uyguladığı şiddet eylemlerine karşı güvenlik güçleri kapsamlı operasyonlar başlatmıştı. Hükümet bu operasyonların tamamlanmasının ardından bölgenin yeniden imarı ve gelişmesi için çeşitli projeler üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz hafta yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) bir dizi karar aldıklarını da vurgulayan Yıldırım, “Mali disiplinden vazgeçmeden ekonomiyi büyütecek tedbirler alıyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili ezber bozan düzenlemeler geliyor” dedi.


Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bu hafta Meclis’e getirileceğini söylediği Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarı Taslağı, damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemelerin yanısıra, bürokrasiyi azaltacak, yabancı nitelikli işgücünün Türkiye’de çalışmasını kolaylaştıracak değişiklikler de içeriyor. Yıldırım, EKK kararları ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesini sağlaması öngörülen düzenleme konusunda şunları da söyledi:


“Yatırımcının hemen üretime geçeceği düzenlemeleri yapıyoruz. Prosedürleri oldukça ortadan kaldıracağız. Bunun yanısıra vatandaşlarımızla hükümet arasında anlaşmazlık kalsın da istemiyoruz. Yaşlı bakım aylığı ve engelli bakım aylıklarının kesilmesini ortadan kaldıracak, bu işlerin düzenli yapılacağı bir düzenlemeyi Çalışma Bakanlığı yapıyor. Yakında Meclis’e gelecek.”


Çiftçilerin mevsimsel sıkıntıları ve kuraklıktan dolayı yaşayabilecekleri fiyat istikrarsızlıklarıyla ilgili de Yıldırım, “Bu sene biraz kuraklık olmasına rağmen fiyatlarda çiftçimizin aleyhine gelişme olursa Tarım Bakanı gereken önlemi alacak” diye konuştu. Yıldırım, dağıtımı yasaklanan amonyum nitratlı gübrelerin yerine konacak gübreyle ilgili çalışmaların da yapıldığını söyledi. Tarım Bakanlığı bu ay içerisinde, bomba yapımında da kullanılabilen nitratlı gübrelerin satışının durdurulduğunu, piyasadaki nitratlı gübrelerin de toplatılmasına karar verildiğini açıklamıştı.



Sözcü




Bu haber Sabah'ta şöyle yer aldı:


Başbakan Yıldırım, gençleri dağdan indirecek ezber bozan projeleri açıkladı: Bölgede fabrikalar kurarak özel sektöre vereceğiz, ürettiklerini biz alacağız. Yatırımcının önüne turkuaz halı sereceğiz

Başbakan Binali Yıldırım, gençleri dağdan indirecek büyük projeyi açıkladı. Doğu ve Güneydoğu'da cazibe merkezleri kuracaklarını belirten Yıldırım, "Buralarda biz fabrika yapacağız, özel sektör işletecek. Ürettikleri ürünleri de belirli süreyle satın alacağız. Vatandaşlarımıza, gençlerimize, iş ve aş imkânı, daha güzel bir gelecek hazırlayacağız. Terörün istismarından bölge halkını kurtaracağız" dedi. Türkiye'nin son 26 çeyrek kesintisiz büyümeye devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, "Türkiye ekonomisi üzerine bahis oynayanlara, ekonominin kırılgan olduğunu söyleyenlere selam olsun. Yapacağınız her türlü manipülasyon, alavere- dalavere Türkiye'nin büyümesini engelleyemez, yolunu kesemez" dedi.


TURKUAZ HALI SERECEĞİZ

Terör bölgesinde operasyonların bittiğini, fiziki ve sosyal yenilenme adımlarının atılacağını belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Yıkılan yerlerin yerine daha güzelini yapıyoruz. Çalışmalar başladı. Doğu ve Güneydoğu'da yeni zenginlik ve cazibe merkezleri oluşturacağız." Yakın zamanda bir ekonomi paketini Meclis'e sunacaklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: "Yatırımcının önüne turkuaz halı seriyoruz, yeter ki yatırım yap, bu ülke için üret. Yatırımcının hemen üretime geçerek ekonomiye katkı sağlayacağı düzenlemeleri yapıyoruz. Yatırım ortamının iyileşmesiyle ilgili ezber bozan düzenlemeler geliyor. Nitelikli beyin göçünü geri döndürecek tedbirler alıyoruz. Türkiye'ye daha fazla yatırımcı gelmesini, daha fazla küresel yatırımcının iş yapmasını sağlayan ortamları iyileştireceğiz."


VATANDAŞIN YAŞAM KALİTESİ ARTACAK

Son birkaç yıldır Genel Sağlık Sigortası uygulaması nedeniyle mağduriyetler yaşandığını belirten Yıldırım, bu şikâyetleri ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini ifade etti. Yıldırım, "Vatandaşımızla hükümet arasında anlaşmazlık, niza kalsın istemiyoruz. Biz, vatandaş mutluysa varız. Yapacağımız her şey insanımızın hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracak. Bölgesel kalkınmışlık farklarını ortadan kaldıracak" dedi.


ÇİFTÇİYE MÜJDE

Yıldırım, çiftçiye verdikleri desteklerde değişikliğe gideceklerini, çeşitli kalemlerde yıl boyunca yapılan destek yerine, yılda iki defa, toplu olarak destek yapacaklarını söyledi. Daima üretici ve çiftçinin yanında olduklarını kaydeden Yıldırım, "Bu yıl üretimde düşme olmasına rağmen, fiyatlarda çiftçimizin aleyhine bir gelişme olursa, Tarım Bakanımız anında müdahale ederek önlem alınacak. Çiftçilerimiz rahat olsun" diye konuştu. PKK'nın eylemlerinde kullandığı tarımda üretim ve hasat için gerekli amonyum nitratın yasaklandığını anımsatan Yıldırım, yerine konacak gübre çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Sabah


Geri Dön