18 / 04 / 2024

Doğuş Grubu 2016'da 5 otel yatırımı daha yapacak!

Doğuş Grubu 2016'da 5 otel yatırımı daha yapacak!

Türkiye’nin önde gelen gruplarının CEO’ları oldukça çalkantılı geçen 2015’in ardından acil reform çağrısı yaptı. Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan faaliyet gösterdikleri turizm alanında 2016’da 5 oteli daha hizmete alacaklarını bildirdi.



Hükümet kurma çalışmaları için takvimler kasım ayı sonuna işaret ederken, iş dünyası da 3 seçimin sığdırıldığı 2015’in muhasebesini yapmaya başladı. Seçim akşamı yapılan tüm açıklamalarda iş dünyası ve sivil toplum örgütleri ‘acil reform’ çağrısı yaparken, 2015 için de şimdilik ‘ucuz atlattık’ yorumları yapılıyor.


2016 henüz muğlak bir ortam olarak tanımlanırken, kulislerde büyük çekişmelerin yaşandığı ekonomi kabinesi için ise iş adamları ‘güven veren ve bilinen bir kaptan gerekli’ diyerek isim vermeden doğru adres olarak Ali Babacan’ı işaret etti. İstanbul’da düzenlenen CEO Club toplantısında bir araya gelen Türkiye’nin önde gelen holdinginlerin CEO’ları çarpıcı açıklamalarda bulundu.


SATIN ALMALARA BAKACAĞIZ


Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, holding olarak 2015’i risk yönetimi yaparak geçirdiklerini ancak özellikle politik istikrarın bozulması ile düşen büyüme oranlarının başta enerji olmak üzere pek çok sektörde sıkıntı yarattığını ve reformların geciktiğini kaydetti. Kurtul, 2016 içinse şu hedefleri ortaya koydu:


“Şimdi tek parti hükümeti kurulacak. Umuyoruz ki bir an önce reformlar hayata geçirilir. 2016’nın kârlılık açısından daha iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Ancak ilk ortam iyi de olsa FED’in faiz kararı Suriye ve değişen ortam Türkiye için bu volatilitenin devam edeceği bir yıl olacak. Kur ve faiz riski alanlarına dikkat ediyoruz. Çimentoda satın alma fırsatlarına bakıyoruz. 2016’da da hem şirketler hem de Sabancı Holding olarak satın almalarla nasıl hızlı büyürüz diye bakıyoruz.”


Yeni kurulacak kabinede ekonomi yönetiminin kime emanet edileceği ile ilgili açıklamalar da yapan Kurtul, “Piyasaların tanıdığı güvenilir bir isim olması gerekiyor. Kim olursa olsun piyasa alınan kararlara bakacak. Ama bilinmeyen bir isim olması durumunda iletişim ve alınan kararlar önemli olacak” diye konuştu.


YA UNUTURUZ YA DA…


Otomotivden çeliğe, taşımacılıktan enerjiye kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, 3 yıldır ekonomideki dalgalı seyir nedeni ile dolar bazında küçüldüklerini ve artık 2016’da büyümek istediklerini söyledi. 2015’e ilişkin değerlendirmeler yapan Uğur, “5 yıl sonra hatırlamayacağımız bir yıl mı olacak yoksa ucuz atlattık dediğimiz bir yıl mı olacak göreceğiz” ifadelerini kullandı. Son 3 yıldır TL bazında yüzde 20 büyümelerine karşın dolar bazında yüzde 4 küçüldüklerini ifade eden Uğur, “2016’da yüzde 7-8 büyümek istiyoruz. 2019’a kadar yeni bir alana girmek gibi bir hedefimiz yok ama zorlandığımız alanlarda teknoloji getirme amacımız var” diye konuştu.

2016’yı kurtarmak için iyi bir ekonomi yönetimi olması gerektiğine işaret eden Uğur, “2016’da daha iyi haberler alabiliriz ancak burada ekonomi yönetiminden kimin olacağı önemli. Reformlarla bu sıkıntıların altından kalkılabilir” ifadelerini kullandı.


PERAKENDEDE YENİ MARKALAR GELİYOR


Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Türkiye’nin küresel ekonomik dinamikler, düşen emtia fiyatları ve zorlu geçen 3 seçim dönemiyle oldukça dezavantajlı bir dönemden geçtiğini kaydetti. Grup olarak 2015’i banka dışı 15 milyar TL ciro ile bitireceklerini söyleyen Akhan, 2016’da perakendede üst segmentten biraz daha üst alana geçerek biri İtalyan kozmetik zinciri Kiko, diğeri de spor malzemeleri alanında faaliyet gösteren bir firma olmak üzere 2 markayı Türkiye’de faaliyete geçireceklerini anlattı. Akhan, 4 ülkede marina ve otellerle faaliyet gösterdikleri turizm alanında 2016’da 5 oteli daha hizmete alacaklarını bildirdi.


GÜNEŞİ BATIDAN DOĞURMAYI BAŞARDIK


Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, pek çok şirketin geçen 2 yıl boyunca Ortadoğu pazarı konusunda yanıldığını ve artık şartların Batı ile ticarete işaret ettiğini söyledi. “2008 krizinde hepimiz kafayı doğuya döndürdük ve oradaki pazarlara yöneldik. Ancak biz ABD’nin tekrar üretim üssü olma hedefi doğrultusunda grup olarak başımızı 180 derece batıya çevirdik” diye konuşan  Yüngül, şöyle devam etti: “2015 çok iyi değildi ama uçakları kaldırdı. Biz de tek farklı Güneş’i batırmadan doğurma eğilimine gittik. Artık devlet politikaları çok daha önemli olacak. Bu yüzden teşvikler biraz daha adrese teslim olmalı.”


MEDYAYA BASKI ENERJİMİZİ TÜKETİYOR


Bünyesinde bulunan Hürriyet Gazetesi ve CNNTürk gibi mecralar üzerinden çok büyük baskıya maruz kaldıklarını kaydeden Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen, bu alandaki sosyal ve psikolojik baskının enerjilerini tükettiğini söyledi. Medya alanındaki baskılara rağmen şeffaflıklarını korumaya çalıştıklarını kaydeden Üzdiyen “Seçimlerden birgün önce güzel bir bilanço açıklıyorum ve hisseler yüzde 10 artarken, seçimden bir gün sona yüzde 20 düşüyor. Ben bunu kabullenemiyorum.  Ben siyasi bir oyuncu değilim. Biz ticari bir kuruluşuz. 2016’da siyasi belirsizliğin ortadan kalkması dışında çok da pozitif bir şey görmüyorum” dedi.


1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM BEKLEMEDE


Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, 2015’in olması gerekenden daha iyi bir yıl olduğuna işaret ederek, holding olarak bir dönüşüm içine girdiklerini söyledi. Ellerinde ciddi bir arazi portföyü olduğunu ve 2016’da bununla gayrimenkul alanına giriş yapacaklarını ifade eden Saka, “Bu yıl ABD’li ortakla birlikte atık yönetimi alanına girdik ve 2016’da bunu geliştirmeye çalışacağız. 2016 yılında gayrimenkul işine gireceğiz. Toplam yatırım portföyümüz 1 milyar doların üzerinde, bunun için beklemedeydik tabloyu görme açısından önümüzdeki dönemlerde peyderpey kararlarımızı vereceğiz” diye konuştu.


ASGARİ ÜCRETTE ARTIŞ YÜKÜNÜ NASIL KALDIRIRIZ?


Toplantıda son dönemlerin tartışma konusu olan asgari ücret değişiklikleri de konuşuldu. CEO’lar ücret değişiminin getireceği yükten ve verimlilikteki düşüşten dolayı tedirgin.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, verimlilikteki artışların ücret artışlarıyla paralel gitmediğine işaret ederek, “Çalışan verimliliği artışları 2001-2007 yılında iyi bir ivme ile yüzde 6 civarında artış sağladı ama 2008’den sonra bu baktığımızda çok düşük oranda bir artış oldu. Bu çalışanlar ve hepimiz için iyi bir adım ama bu sadece ücret artışı ile kalmıyor SSK pirim artışı Nasıl olacak? Asgari ücretin 6.5 misli SSK primi ödüyoruz. Dolayısıyla bu sırf asgari ücret artışı olarak kalmıyor tüm çalışanlar için prim artışı anlamına geliyor” değerlendirmesini yaptı.


Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen ise asgari ücret artışını sanayi ve hizmet sektörünü bekleyen yeni bir sıkıntı olarak özetlerken, “Bu yükü nasıl taşımayacağız bilmiyoruz, bunun hesabının kitabının iyi yapılması gerekiyor” dedi.


Sözcü


Geri Dön