26 / 04 / 2024

Doğuş Holding, yeniden Libya'da!

Doğuş Holding, yeniden Libya'da!

Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, savaş nedeniyle Libya'da yarım kalan işlerinin gelecek yıl yeniden başlamasını beklediklerini belirterek, grubun 2012'de yurtdışı inşaat projeleriyle büyüyeceğini açıkladı



Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, Doğuş Grubu'nun 2012'de ağırlıklı olarak yurtdışı inşaat projeleriyle büyüyeceğini söyledi. Akhan, özellikle savaş nedeniyle Libya'da yarım kalan işlerinin gelecek yıl yeniden başlamasını beklediklerini aktardı. Libya dışında Katar'da düzenlenecek 2020 Dünya Kupası Finalleri'nin bü-yük fırsatlar doğurduğunu belirten Akhan, bu ülkede 26 milyar dolar ulaşan projeleri takip ettiklerini dile getirdi. Vodafone İş Ortağım  İzmir  Buluşması'nı dün İzmir'de düzenledi. Toplantıya Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan da katıldı.

Akhan'ın açıklamalarına göre, Doğuş Holding geçen yıl yüzde 16 büyüdü. Bu yılın ise yüzde 12 büyüme ile tamamlanması bekleniyor. Holding gelecek yıl için ise yine yüzde 12 büyümeyi hedefliyor. Bu büyüme ise ağırlıklı olarak yurtdışı inşaat işlerinden gelecek. Doğuş Holding, Türkiye ekonomisinin gelecek yıl ciddi şekilde yavaşlayacağını düşünü-yor. Büyüme tahmini yüzde 4-4.5 düzeyinde. Doğuş Holding'i asıl etkileyen ise alınan önlemlerle grubun önemli iş kollarından otomotiv sektörünün ciddi bir küçülme yaşayacak olması. Bu alandaki beklenti, sektörün yüzde 20 civarında küçülmesi.

Vodafone İş Ortağım İzmir Buluşması'nı dün İzmir'de düzenledi. Etkinliğe Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan ve Vodafone Ceo'su Serpil Timuray'm yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar ve çok sayıda işadamıyla girişimci katıldı.

Etkinlikte soruları yanıtlayan Hüsnü Akhan, piyasaların resesyona doğru gittiğini, Türkiye'nin de bundan etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirtti. Bununla birlikte resesyonu ikinci dip olarak tanımlamayan Akhan, "Biz Doğuş Grubu olarak, ikinci bir dip beklemiyoruz" ifadesini kullandı. Merkez Bankası'nın son dönemde piyasaya yaptığı müdahalesini de değerlendiren Akhan, merkezin faiz silahını çekmesinin vaktinin geldiğini dile getirdi. Merkezin elinde iki temel silah olduğunu bunların döviz satışı ve faiz olduğunu ifade eden Akhan şöyle devam etti: "Merkez, cari açıkla mücadele adına bugüne kadar faiz silahını hiç kullanmadı. Sadece döviz satışına odaklandı. Ben merkezin faiz silahını daha ciddi düşünmeye başlamasının vaktinin geldiğini düşünüyorum. Buna rağmen bugünkü (dün) Para Piyasası Kurulu'ndan herhangi bir faiz artırımı beklemiyorum."

Kent'te engeller kalktı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise 25 yıl boyunca diğer kentlerle karşılaştırıldığında daha az gelişme trendi sergilemiş bir kent olmalarına rağmen, son dönemde hükümetin vaatleri ve eyleme geçirdiği çalışmalarla yeniden yatırım yapılabilecek bir kent durumuna geçtiklerini söyledi. İzmir'in asıl sıçramayı yapacağı noktanın hizmet ve turizm sektörü olduğunu belirten Kocaoğlu, İzmir'de 3. Kent denilen 10 yıldır üzerinde çalışılan bir projeleri olduğunu açıkladı.

Cari aççığın önlenmesi için lüks ve diğer ithal ürünlerin vergisi artmalı

Türkiye'nin temel sorunlarından cari açığın riskli boyutlara ulaştığını ifade eden Akhan, ÛTV oranlarına yapılan zammı olumlu bulduğunu belirterek bununla birlikte sadece otomobil ve cep telefonlanna yapılan vergi artısının yeterli olmadığını kaydetti. Cari açığın önlenmesi için lüks ve ithalata dayalı diğer ürün gruplarına da benzer bir vergi artısı yapılması gerektiğini savunan, Akhan "2011 otomotiv sektörünün tarihi zirve yaptığı bir dönem olacak. 1.2 milyon üretim ve 850 bin satışın olduğu bir dönemdeyiz. Bu önlemlerle sektörün yüzde 20-25 daralacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Dünya

 


Geri Dön