29 / 03 / 2024

Doka Kalıp 3D yazıcı ile konut üretecek!

Doka Kalıp 3D yazıcı ile konut üretecek!

Sabah Gazetesi köşe yazarı olan Timur Sırt, bugünkü yazısında Avusturya merkezli Doka Kalıp'ın projelerinden bahsetti. Sırt, Doka Kalıp'ın 3 boyutlu yazıcı ile 20 saatte ev inşa edeceğini açıkladı.



Beton kalıp üreten Avusturya merkezli Doka Kalıp, Kaliforniyalı 3 boyutlu (3D) yazıcı şirketi Contour Crafting'in yüzde 30'unu satın aldı. Doka Kalıp, robot ve 3 boyutlu yazıcılar sayesinde konut üretecek.



Doka Kalıp 3D yazıcı ile konut üretecek!



MÜLTECİ VE AFET İÇİN

Yeni sistem, olası afetler sonrasında mağdurların konaklama ihtiyacını hızlı bir şekilde giderecek. Yeni teknolojiyle 230 metrekarelik ortalama bir ev 20 saatte inşa edilebilyor. Avusturyalı şirketin Türkiye'deki temsilcisi Doka Kalıp ve İskele Ülke Müdürü Ender Özatay, inşaat sektöründe gerçekleşen dönüşümle ilgili şu bilgiyi verdi: "Bilimsel araştırmalara göre dünya nüfusu 2100'de 11 milyara çıkacak. 2050'de nüfusun yüzde 75'i şehirlerde yaşayacak. Böyle bir büyüme inşaat sektörü için büyük zorluklar teşkil ediyor. İnsan nüfusundaki bu artışla beraber konaklama ve altyapıların da hızlı ve uygun fiyata üretilmesi gerekiyor. Gelecekte geleneksel yöntemlerin bu talepleri karşılamada yetersiz kalacağı düşünülüyor. Bu noktada inşaat sektörü, artan nüfus hızına 3D yazıcı robotlarla yetişmeye hazırlanıyor."


Yeni teknolojiyle tasarlanan dijital ürün, sanal ortamda 3D modelleme ile binlerce yatay katmana ayrılıyor. Daha sonra bu katmanlar 3D yazıcıya aktarılıyor. Robot, katmanları belirleyip tek tek üzerinden geçip, beton harcı dökerek hazırlanan modeli 3 boyutlu ve katı bir halde çizmeye başlıyor.



Timur SIRT/Sabah


Geri Dön