19 / 04 / 2024

Dolandırıcılar TOKİ'den ev almak isteyen emeklilerin peşinde!

Dolandırıcılar TOKİ'den ev almak isteyen emeklilerin peşinde!

TOKİ, “Ev almak isteyen emekliler biraraya gelerek taleplerini bildirsin, biz de onlara ev yapalım” deyince bunu fırsat bilen uyanıklar, emeklileri kandırmaya başladı. Dolandırıcılar, kahve kahve gezerek olmayan dernekler için emeklilerden para topluyor.



TOKİ, “Ev almak isteyen emekliler biraraya gelerek taleplerini bildirsin, biz de onlara ev yapalım” deyince bunu fırsat bilen uyanıklar, emeklileri kandırmaya başladı. Dolandırıcılar, kahve kahve gezerek olmayan dernekler için emeklilerden para topluyor.


Başbakanlık Toplu konut İdaresi’nin (TOKİ) yaptığı konutlarda ‘emekliye kontenjan’ müjdesi vermesi, kötü niyetli kişi ve derneklerce kullanılmaya başladı. Bu kapsamda bazı şehirlerde kahve, hatta ev gezen dernek yetkilileri, “Bize üye olmadan bu sistemden faydalanamazsın” diyerek aidat kapma yarışında. Bir kısım dolandırıcılar ise olmayan derneğe üye yapmak için emekli avında.


TOKİ de aldığı birtakım duyumları göz önünde bulundurarak bir uyarı metni yayınladı. Metinde, “Emeklilerimiz kontenjan ayrılan projelerde; ‘emekli kimlik kartı, SGK dökümü, emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi’nden herhangi biri ile TOKİ’ye başvuruda bulunabilecek. Bu projelere başvuruda emekli derneğine üyelik şartı bulunmuyor. TOKİ, ‘talep örgütlenmesi’ ve ‘Projelerden kontenjan ayrılması’ şeklinde iki ayrı yöntemle emeklilerimizi konut sahibi yapıyor” denildi.


Talep örgütlenmesi

TOKİ, emekliler için iki ayrı sistem hazırladı. Buna göre, uygulamalardan biri ‘projelerden kontenjan ayrılması.’ Bu sistemde TOKİ, piyasa koşullarında konut sahibi olamayan emekliler için düşük taksitler ve uzun vade seçenekleri ile konut sahibi olabilmeleri amacıyla toplu konut atağını başlattı. İdarenin yapacağı tüm toplu konut projelerinde geçerli olması planlanan sistemle, dargelirli için yapılan konutlarda emeklilere özel kontenjan ayrılacak. Projenin yüzde 25’ine kadar denk gelebilecek kontenjandan faydalanacak emekliler, kendileri için ayrılan kontenjanda sadece emekliler arasında çekilen kuraya katılmış olacaklar ve şansları da artırılmış olacak.

‘Talep örgütlenmesi’ sistemini ise,  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan, daha önce Milliyet’e yaptığı açıklamalarda şöyle anlatmıştı:

“TOKİ Kayaşehir’e 2 bin 500 konutluk yeni projeye hazırlanıyor. 81 şehirde talep patlaması sürüyor. Gebze Çayırova’da 200 konuta 5 bin talep geldi, Konya’da kalan 19 konuta 5 bin 200 müracaat, Sivas’ta 750 konuta 12 bin, Antep’te 1000 konuta 15 bin müracaat alındı. Talep katlanarak sürüyor. Bu nedenle emeklilere her projede kota ayırma gerekliliği doğdu. Bunun dışında mesela emekli vatandaşlarımız bulundukları vilayetlerde dernek olarak biraraya geliyorlar, mesela, ‘Bize 500 konut yapın’ talibini iletiyorlar. Birkaç şehir hariç bunu yapamayacağımız yer yok.”

 


Dört şehirde başladı

Emekliler için kontenjan uygulaması Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Siirt illerinden başladı. İdare, diğer illerde satışa sunacağı konut projelerinde de bundan sonra sürekli kontenjan ayıracak.  

Konut sahibi olmayan emekliler TOKİ’ye başvurularında sadece emekli kimlik kartı, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan maaş dökümü, emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi belgelerinden herhangi biri yeterli olacak. Müracaatlarda emekli derneğine üyelik şartı bulunmuyor. Talep örgütlenmesi kapsamında ise emekli dernekleri konut inşa edilecek arsayı   teminlerinin ardından, valilikler ya da belediyeler üzerinden TOKİ’ye başvuruda bulunabilecekler.


Milliyet


Geri Dön