19 / 04 / 2024

Dolapdere'de kentsel dönüşüm rüzgarı esiyor!

Dolapdere'de kentsel dönüşüm rüzgarı esiyor!

İstanbul'un Dolapdere bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Bölgede, modem binalar hızla yükseliyor.



Posta Gazetesi yazarı olan Zeynep Tolun bugünkü haberinde Dolapdere bölgesindeki dönüşümü ve gelişimi anlattı.


Çok uzak değil, yaklaşık 10 yıl önce bir yakınım Taksim'in eteğindeki Piyalepaşa-Dolapdere'ye yatırım yapılmaya başlandığını, buraların bambaşka bir hale bürüneceğini söylemişti. Taksim'e çıkarken kullandığımız Dolapdere boyunca oto tamircileri ve vitrin mankeni mağazalarından başka bir şey görmek pek mümkün değildi o zamanlar. O yüzden bu dönüşüm söylentisi biraz hayal gibiydi. Beyoğlu-Pera gibi bir zamanlar Dolapdere de Rum nüfusunun kalabalık olduğu semtlerden olsa da, 1950'lerden sonra aldığı göçle birlikte çehresi değişmişti. 


OTELLER YERİNİ ALDI 

E-5'e bypass eden bir konumda bulunan Piyalepaşa Bulvan'ndan Dolapdere'ye girerken yükselen modem binaları görünce hayrete düşmemek elde değil. Bir tarafta 'Double Tree by Hilton Hotel'i, daha ileride yeni sanat galerilerini, caddenin karşı tarafında gökyüzüne uzanan yeni evleri görüyorsunuz. 


SANATIN MERKEZİ OLACAK 

Nişantaşı, Beyoğlu, Maslak derken sanat mekanları konusunda Dolapdere de artık iddialı. Vehbi Koç Vakfı'na ait 'Koç Çağdaş Sanat Müzesi' semtin en önemli sanat mekanı olmaya aday. 50 milyon euro harcanarak hayata geçirilecek müzede binlerce eser sergilenecek. 'Gaia Gallery' 1200 metrekarelik mekanını Dolapdere'de açtı. 


Murat Pilevneli ise 'Pilevneli Galeri'yi açacağını duyurdu. Nişantaşı'nın önemli galerilerinden 'Dirimart' ise ikinci mekanını burada açtı. 


ŞEHRİN İÇİNDE AYRI BİR DÜNYA 

Bu tür 'yeni' semtler, hem sosyal hayata yakın hem de trafiğe fazla takılmadan iş ve kent merkezlerine ulaşımı kolayca sağlıyor. Şehrin dışına uzanan yaşam alanlarının sunduğu 'bol aktiviteli' hayatı, İstanbul'un merkezindeki Piyalepaşa sunabiliyor. Sineması, havuzu, spor alanları, açık hava etkinliklerinin olduğu bir dünyada yaşamayı kim istemez? 


TARİHİN GÖRKEMLİ İZLERİ 

Dolapdere ve çevresinde görülmesi gereken iki kıymetli yapı var: Panayia Avangelistria Rum Kilisesi ve Piyale Paşa Camii. Hacı İlbey sokaktaki kilisenin yapımı 16 yıl sürmüş, 1894'te hizmete açılmış.


DOUBLE TREE BY HİLTON 

Dolapdere Piyalepaşa hattı Taksim, Pangaltı, Kurtuluş, Kasımpaşa ile çevrili. Haliç'e 5 dakika. Haliçport ve Galataport'un devreye girmesiyle bölge daha da canlanacak. 



Posta Cumartesi Postası


Geri Dön