19 / 04 / 2024

Dolar kuru gayrimenkul yatırımcısının önünü kesti!

Dolar kuru gayrimenkul yatırımcısının önünü kesti!

Dünya Ekonomik Forumu’nun konuşmacılarından olan Nurol Bank Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt, sektörle ilgili görüşlerini paylaştı. Akkurt, dolar kurundaki yükselmenin gayrimenkul yatırımcısının önünü kestiğini söyledi.



Nurol Bank Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt’un, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Amerikan ürünü tüketeceğiz, Amerikalıları istihdam edeceğiz” sözleriyle somutlaşan “Trumponomics” kavramına ilişkin sunumunu izledik.


Akbank Genel Müdürü olduğu dönemde, her yıl Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 2010 yılı konuşmacılarından da olan Akkurt, tarihsel kırılmalara işaret ediyor:


Serbest piyasa doktrininin etkin olduğu dönemde ABD’de Ronald Reagan (1981-1989) gibi Hollywood yıldızı bir başkan seçilmişti. Bugün kamu yatırımlarını destekleyen politikalara dönülüyor.


Polonya ve Afganistan’da Rusya’nın gücü yaşanırken, Ayetullah Humeyni İran İslam Devrimi’ni gerçekleştirmek üzere sürgünden ülkesine dönmüş; Türkiye’de 12 Eylül 1980 askeri darbesi yaşanmıştı.


Kuzey Avrupa’da merkez sağ partiler iktidara gelmeye başlamıştı.


2008 yılında dünyada ekonomik rönesans yaşandı. Milliyetçi politikaları savunan liderler iktidara geldi.


ABD’de de Bill Clinton’ın başkanlığı döneminde (1993-2001) Afro Amerikalılar (Afrika kökenli) ve İspanyollar ekonomik olarak güçlenirken, “Beyaz-Hıristiyan” topluluğun nüfus içindeki payı yüzde 43’e düştü.


Orta sınıf eridi, küçükler yok oldu, zenginlerin serveti büyüdü...


KÜRESELLEŞME TARTIŞMASI


ABD’de 1975’lerden itibaren benimsenen “Biz tasarımı yaparız, üretimi ise maliyeti düşük ülkelere yönlendiririz” tezinden vazgeçildiğini belirten Akkurt, Trump’ı iktidara taşıyan toplumsal gelişmelere de işaret ediyor:


“ABD’de enerji maliyetleri düştü (kaya gazının bulunması, verimlilik artışı ve yeşil teknolojilerin gelişmesi. S.Y.). Dünyada ucuz işçilik avantajının sonuna gelindi. ABD’de 100 milyon insan sosyal yardım alıyor. Trump’ın göçmenliği azaltarak istihdamı artıracak yatırımları ABD’ye çekeceğini söylemesini en çok beyazlar destekledi.”


Transpasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TPP) ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmalarını rafa kaldırmak ve NAFTA ekonomik işbirliğini sonlandırmaktan söz eden Trump’ın karşısında, küreselleşmeyi destekleyen Çin duruyor.


Davos Zirvesi’ne (17-20 Ocak), Çin’in ilk kez bu yıl başbakan düzeyinde katılması damga vurdu.


Davos konuşmacılarından İngiltere Başbakanı Theresa May’in Çin’in küreselleşme mesajlarını paylaşması; Batı blokunda eksenin kaydığının en güçlü işaretiydi.


TRUMP 16 MİLYAR DOLARI ÇEKTİ


Akkurt, “Trump son 3 ayda rotasını yurtdışına çeviren 16 milyar dolar yatırımı ülkesine getirdi” diyor.


Trumponomics’in Türkiye’ye yansımaları konusunda karamsar değil:


“Enerji sorunu asıl olarak ABD’nin değil, Avrupa’nın arz güvenliğiyle ilgili bir sorun. O nedenle Amerika jeopolitik savaşlara yönelmeyecek. Obama döneminde yakınlaştığı İran’dan uzaklaşıp İsrail’e yaklaşacak. Bu durum, Türkiye’nin İsrail’le ekonomik işbirliklerinin artmasını destekler. Çin’in üretim merkezi olmaktan çıkmasıyla hammadde fiyatları düşebilir. Trump’ın ‘Amerika’yı Yeniden Harika Yap’ sloganıyla ağırlık vereceği altyapı yatırımlarından Türk inşaat sektörü pay alabilir.”


Akkurt, Türkiye gibi gelişmekte olan piyasaları yakından ilgilendiren en kritik yorumu sona saklıyor: “ABD’nin FED marifetiyle faizleri çok yükselteceğini tahmin etmiyorum... Yerli para birimleri arasında kur savaşları azgınlaşacak.”


CEYDA ÇARMIKLI: HIZIMIZI KESMEDİK!


1915 Çanakkale Köprüsü ihalesi için dosya alan 10’u yabancı 24 şirket arasında da yer aldıklarını belirten Nurol GYO Yönetim Kurulu Üyesi Ceyda Çarmıklı Kılıçaslan, “Hızımızı kesmeden yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu zorlu dönemler kaslarımızı güçlendiriyor” diyor.


18 yıl sonra 2’nci AVM’yi “Oasis Designer Outlet” markasıyla Güneşli projesinde hizmete açacaklarını söyleyen Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatipoğlu, dolar kurundaki yükselmenin gayrimenkul yatırımcısının önünü kestiğini söylüyor.


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları (AYD) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, asgari ücretteki ve vergilerdeki artışın da sektördeki ciro ve kârlılığı düşürdüğünü ekliyor.


53.5 milyar dolarlık yatırımla, 80’i dış yatırımcılar (Alman ECE, Hollandalı Multi Corp. başta olmak üzere) tarafından yapılan 377 AVM’nin kaderi, perakendenin ayakta kalmasına bağlı.




Habertürk


Geri Dön