27 / 04 / 2024

'Dolara rağmen Sea Pearl'ün yüzde 35'ini sattık'

'Dolara rağmen Sea Pearl'ün yüzde 35'ini sattık'

Ataköy sahilinde satışa çıkardığı Sea Pearl'deki konutların yüzde 35'ini sattıklarını söyleyen Özen Kuzu, "Dolar kuruna rağmen bu rakam, kriz söylentilerine verilen en büyük cevaptır" dedi



1943'den beri yurtiçi ve yurtdışında sayısız projeyi hayata geçiren Kuzu Grup, bugüne kadar 100 bini aşkın konut inşa etti. Şirket, yaklaşık bir ay önce Ataköy sahilinde inşaatına başladığı Sea Pearl projesinde satış faaliyetlerini sürdürüyor. 1 ay gibi bir sürede 1000'in üzerinde ziyaretçiyi ağırladıklarını söyleyen Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, "Pojede yüzde 35 oranında satış gerçekleştirdik. 2.7'yi gören dolar kuruna rağmen seçim öncesi yaptığımız bu satış, ülke ekonomisine ve istikrara güveni gösteriyor. Ayrıca seçim öncesinde kriz söylentilerine tüketicinin verdiği en büyük cevaptır" diye konuştu. 


Özen Kuzu, Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın sorularını yanıtladı:


 Bahar ayları genelde inşaat sektörünün canlandığı aylar oluyor. Bu bağlamda 2015 beklentileriniz nelerdir? Yaklaşan seçim sektörü nasıl etkiliyor? 

Gayrimenkul sektörü için durgun geçen aylardan sonra baharın gelmesiyle birlikte bir canlılık başladı. Bahar ayları, yeni konut kampanyalarını da gündeme getirdi. Firmalar, konut alıcılarına yönelik hazırladıkları ödeme planlarıyla satışları hareketlendirmeye başladılar. Biz de yeni projemiz Sea Pearl için kişiye özel ödeme planları geliştirdik. Alıcıların bütçelerine göre planlar hazırladık. Sektörümüzde söylendiği gibi seçim öncesi bir kriz yok. 1 ay gibi bir sürede 1000'in üzerinde ziyaretçiyi ağırladık ve şu ana kadar yüzde 35 oranında satış gerçekleştirdik. Üstelik dolarla satış yapıyoruz. Dolar kuru 2.7'yi gördüğü halde talep gayet yüksek. Kriz olsa böyle bir satış yapmamız mümkün değil. Bu durum ülke ekonomisine ve istikrara güveni gösteriyor. Gerek yerli gerekse yabancı yatırımcı Türkiye'ye ve Türk ekonomisine güveniyor. 


 İstanbul'da her geçen gün yüzlerce inşaat yapılıyor. Sektörde bir arz fazlalığı mı söz konusu? 

İstanbul'un konut ihtiyacı olan bölgeleri olduğu gibi, konuta doymuş bölgeleri de bulunuyor. Sektörde genel olarak arz fazlalığı var diyemem. Bölge bölge ele alınarak incelenmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Konuta doymuş bölgelerde proje yapıldığı takdirde satışlar uzun süreye yayılabilir. İstanbul'un gelişen ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerinde yapılan projeler her zaman alıcısını bulur. Proje geliştirirken belki de en önemli konu doğru lokasyona karar vermektir. 


ANKARA'YA 1 MİLYAR LİRALIK İKİ YENİ PROJE


 Önümüzdeki dönemde hedefiniz nedir? 

Ankara'da Kuzu Effect ve Kumru  Ankara  projelerimize başlıyoruz. İran'da Mesken Meher, Cezayir'de ise Reghaia ve Buleyde kentlerinde yaptığımız projelerin inşaat ve satışına ağırlık verdik. 


 Ankara projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyim? 

Ankara'da Çankaya Oran ve Yıldızevler'de iki projemiz olacak. Toplam yatırım değeri 1 milyon TL. Oran'daki projenin adı Effect. Toplam 203 konut, 44 ofis ve 179 mağazadan oluşuyor. 2017 Eylül'de teslim edilecek. İller Bankası'nın hasılat paylaşımı modeliyle satışa çıkardığı arsa üzerinde inşa ettiğimiz Kumru Ankara'da ise 159 adet konutun yer alacak. 2016 sonunda teslim edeceğiz. İki projemizin de lansmanını eylül ayında yapmayı planlıyoruz.


TAHRAN'I YENİDEN YAPILANDIRIYORUZ


 İran'da ve Cezayir'de yapmakta olduğunuz projeyle ilgili güncel bilgileri de paylaşabilir misiniz? 

100 bin konutluk Mesken Meher projemiz, başkent Tahran'ın yeniden yapılanmasından büyük önem taşıyor. Projenin ilk etabındaki 20 bin konutu 18 ayda tamamlayarak 2012'de teslim ettik. İkinci etaptaki 37 bin konutu ise 2016'nın ikinci çeyreğinde teslim edeceğiz. Bu proje, dünyada 'tek kontratla yapılan en büyük konut projesi' olarak öne çıkıyor. Tahran'da toplamda 2 milyon 200 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa edilen Mesken Meher projesi bittiğinde küçük ölçekli bir kent gibi olacak. İran İskan Bakanlığı tarafından ihale edilen ve yapımına Ocak 2011'de başladığımız Mesken Meher projesinin maliyeti 800 milyon dolar. Tahran'ın yeni konut ihtiyacının çok önemli bir bölümünü karşılayacak olan proje, en son teknolojilerle depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor. Cezayir'de ise 11 bin 700 konutun inşaatına devam ediyoruz. Bu projenin toplam yatırım değeri 1 milyar dolar. 2 etap halinde inşa edilen bu projede ilk etap 2016 sonunda, ikinci etap ise 2017 ortasında teslim edilecek.


DÖNÜŞÜME SIKI KONTROL ŞART


 Kentsel dönüşüm inşaat piyasasını nasıl etkiledi, etkiliyor? 

Depreme dayanıksız ve güvenlikten yoksun yapıların bir an önce yıkılarak modern konutlara dönüşecek olması Türk inşaat sektörü açısından çok önemli bir gelişme. Herkesin yaşanabilir alanlarda, sağlam yapılarda yaşamaya hakkı var. Ancak sürecin çok kolay ilerlemediğini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden önemli bütçelerle başına geçilen dönüşüm projelerinin ranta çevrilmemesi için sıkı bir kontrol ve denetim sistemiyle hareket edilmeli. Çok yakın olmasa da orta vadede kentsel dönüşüm konusunda somut örnekler artacak.



Sabah





Geri Dön