25 / 04 / 2024

Doların yükselmesi gayrimenkul sektörüne yarayacak!

Doların yükselmesi gayrimenkul sektörüne yarayacak!

Gayrimenkul danışmanlık şirketi Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, doların yükselmesinin gayrimenkul sektörüne olumlu yansıdığını belirtti..



 Gayrimenkul danışmanlık şirketi Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, doların yükselmesinin gayrimenkul sektörüne olumlu yansıdığını belirterek, “Çünkü gayrimenkuller TL ile alınıp satılıyor, Türkiye’de pazar TL üzerine kurulu. Bir ev 100 bin dolar, 220 bin lira iken, ev 220 bin lira kaldığı halde dolar 2,7 liraya vardığında aynı evi sizler 80 bin dolara alabiliyorsunuz” dedi.


Şirketin çalışmaları ile gayrimenkul sektörünün Türkiye'deki ve dünyadaki durumu hakkında bilgi vermek için düzenlenen basın toplantısında konuşan Taş, 2014 yılında 212,2 milyar dolarlık satış hacmi ile 705 bin 322 adetlik işleme aracılık ettiklerini söyledi.


Geçen yılın Cumhuriyet tarihinin en büyük tapu satışının yapıldığı yıl olduğunu, 1 milyon 165 bin tapu satışının gerçekleştiğini belirten Taş, "2014 yılının son çeyreğinde de sektörde iç talep canlandı ve konut değerlerinde yüzde 12'lik bir artış görüldü" dedi.


Taş, bu yıla da çok iyi başladıklarını ifade ederek, 2015’in ilk 2 ayında satışların, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 arttığını, gayrimenkul değerinde ise yüzde 9’a yakın bir artış söz konusu olduğunu kaydetti.


Bu yılın seçim yılı olmasına ve sınırlarda sorunlar bulunmasına rağmen enteresan gelişmelerin yaşandığını bellirten Taş, sözlerine şöyle devam etti:


"Ruslar krize girdi ama Araplar geldi. Şu anda Araplara satışlar var. Özellikle Yalova, Bursa, Karadeniz, Bodrum ve güneyde Araplara ciddi satış var. Dışarıdaki algının farklı olduğunu biliyorum ama, doların yükselmesi gayrimenkul sektörüne olumlu yansıdı. Çünkü gayrimenkuller TL ile alınıp satılıyor, Türkiye’de pazar TL üzerine kurulu. Dolayısıyla dolardaki artış, gayrimenkul sektörüne olumlu yansıdı. Bir ev 100 bin dolar, 220 bin lira iken, ev 220 bin lira kaldığı halde dolar 2,7 liraya vardığında aynı evi sizler 80 bin dolara alabiliyorsunuz. 

Buna ek olarak Türkiye’deki altyapı sorunları ile büyükşehirlerdeki ulaşım sorunları da çözülüyor. Özellikle İstanbul’da metronun şehrin çeperlerine doğru yayılacak olması, şehrin çeperlerindeki projelere olan ilgiyi arttıracağını gösteriyor. 43 olan konut edinme yaşı da son 10 yıl içinde 33’e düştü. İnsanlar çok geç evlenmeye ve boşanmaya da başladı. Boşanma da bizim sektörün bir gerçeği. Bundan dolayı da 1+1 ve 2+1’lerdeki metrekare birim fiyatları 3+1 ve 4+1’in çok üzerinde olmasına rağmen burada çok fazla satış adetlerine ulaştığını görüyoruz. Süreç içerisinde bunun trend olarak devam edeceğini düşünüyoruz.”


Türkiye’de portföylerinde konut olarak bulunan en değerli mülkün Bodrum’da 5,3 milyon avroluk bir malikane olduğunu anlatan Taş, Türkiye’de yıllık tüm gayrimenkullerin el değişim miktarının da 400 milyar dolar olduğu bilgisini verdi.


Lüks konutların genelde dolar bazında olduğuna işaret eden Taş, “2014’te Türkiye’de dolarda yüzde 17’lik bir değer artışı oldu. Şu anda da lüks konut dolarla satılıyor. Ama genele yaygın konutta pazar TL ile oluyor. Artış da dolar arttığı için değil, talep arttığı içindir” diye konuştu.


 


- “ABD’de satılık portföyümüzde yer alan bir mülkün fiyatı 190 milyon dolar”


 


Coldwell Banker Global Başkan Yardımcısı Michael Fischer ise dünyadaki bir çok ülke pazarının Türkiye kadar parlak olmadığını söyledi.


ABD’de sektörün bu yıl yüzde 10 civarında büyümesini öngördükleri bilgisini veren Fischer, Türkiye’nin büyüme hızında ABD’yi geçmesini beklediklerini dile getirdi.


Fischer, Türkiye’de lüks ve ticari gayrimenkul sektöründe büyük fırsatlar gördüklerini aktararak, ABD’de satılık portföylerinde yer alan bir mülkün fiyatının 190 milyon dolar olduğunu ifade etti.


Söz konusu mülkün Beverly Hills’deki en büyük arsaların birinin üzerinde olduğu bilgisini veren Fischer, evin 23 odasının, bowling salonunun, diskosunun ve şarap bağının bulunduğunu, evin bir iş adamına ait olduğunu kaydetti. 


Türkiye'nin konumu itibarıyla yabancı yatırımcılar için çok cazip bir ülke olduğunu belirten Fischer, gayrimenkul yatırımları alanında bakıldığında dünyada ABD, Brezilya ve Çin’in ardından dördüncü sırada gelen Türkiye'nin kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.


Fischer, Türkiye pazarına çok inandıklarını ve Coldwell Banker Türkiye'nin Ocak 2014'ten bugüne kadar gerçekleştirdiği büyüme hızından oldukça etkilendiklerini ifade etti.


 

Hürses


Geri Dön