25 / 04 / 2024

Donald Trump'ın Deutsche Bank kredileri tartışma yaratıyor!

Donald Trump'ın Deutsche Bank kredileri tartışma yaratıyor!

Amerika’nın yeni başkanı olmaya hazırlanan Donald Trump'ın yaptırdığı pek çok yapı adına alınmış kredileri var.



Amerika’nın yeni başkanı olmaya hazırlanan Donald Trump'ın yaptırdığı pek çok yapı adına alınmış kredileri var. Ama üç gayrımenkul var ki, kredilerinin alındığı banka nedeniyle önemli.


Trump, Deutsche Bank yani Alman Bankası’ndan 364 milyon dolar kredi almış.


Chicago’daki Trump Tower, Deutsche Bank’la 2014’te imzalanan anlaşmayla 69 milyon dolara ipotek ettirilmiş.


Amerika’nın Sesi, Trump’ın Miami’deki golf kulübü ve tatil köyü için, Deutsche Bank’tan toplam 125 milyon dolar kredi alındığını gösteren iki resmi kayda da ulaştı.


Bu kayıtlara göre, Beyaz Saray’ın hemen yakınındaki Trump Oteli için de Trump’ın aynı bankaya 170 milyon dolar borcu var.


Eski Beyaz Saray Etik Avukatı Richard Painter, Burada sorun, banka düzenlemelerinde ya da Deutsche Bank’a karşı görülen davalarda görevli kişilerin liderliğini üstlenecek bir başkanın büyük bankalara borçlu olup olamayacağı” diye konuştu.


Süren davalardan biri, 2008 krizinden önce Deutsche Bank’ın sorunlu konut kredisi kullandırması nedeniyle Amerika Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturma. Bakanlık, 14 milyar dolar karşılığında davaları düşürmeyi teklif ediyor. Anlaşma başkanlık yemin töreninden önce sağlanamazsa, süreç Trump’ın atayacağı yetkililere kalacak.


Siyaset hukuku uzmanı Jan Baran, eğer süreç düzgün yönetilirse bir çıkar çatışması olmayacağını savunuyor.


Sadece Amerikalı değil İngiliz ve Alman yetkililer de Deutsche Bank dosyasını inceliyor. Denetçiler, şüpheli hisse işlemleriyle bankanın müşterilerinin milyonlarca doları Rusya’dan İngiltere’ye aktarmasını inceliyor. Banka ve Adalet Bakanlığı açıklama yapmayı reddediyor ama Amerika’nın Sesi’nin İngiltere’deki bir kaynağı, soruşturmanın sürdüğünü doğruluyor.


Donald Trump’ın ticari işlerini bırakma planlarını bu hafta açıklaması bekleniyordu ancak Trump açıklamayı erteledi. Trump sosyal medya hesabından, işlerini yemin töreninden önce çocuklarına bırakacağını ve başkanlığı süresince yeni iş anlaşması yapmayacağını açıkladı.


Ancak Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu finans uzmanları, toptan bir elden çıkarmanın imkansız olduğunu söylüyor. Trump’ın Deutsche Bank’la ilgili hükümet soruşturmasının nasıl dışında kalacağı belirsiz. Trump’ın geçiş ekibi ise yorum yapmayı reddediyor.


Amerikanın Sesi


Geri Dön