29 / 03 / 2024

Dönüşümde öncü ilçe: Esenler!

Dönüşümde öncü ilçe: Esenler!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, 5 Ekim 2012 tarihinde törenle Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler'deki dönüşüm çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.



Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanununun yürürlüğe girmesinden ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 5 Ekim 2012 tarihinde törenle Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler'deki dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 


2 PROJEDE KONUTLAR VERİLDİ 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi'nin ortaklaşa "Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın" sloganıyla Esenlerde yürüttüğü kentsel yenileme çalışmalarında ilk iki projede konutlar, hak sahiplerine teslim edildi. 

Turgutreis Mahallesinde toplam 8.800 metrekare alan içerisinde, Esenler Belediyesi ile KİPTAŞ'ın ortaklaşa yürüttüğü projenin ilk etabında 282 konutta vatandaşlar oturmaya başladı. 


Esenlerdeki kentsel dönüşüm çalışmalarının bir diğer adresi de Oruçreis Mahallesi. 72 metrekare alanda yürütülen dönüşüm çalışmaları Esenler Belediyesi ile  TOKİ  işbirliğinde devam ediyor. Projenin ilk etabındaki 262 konutun inşaatı da tamamlandı. Bu konutlar da çekilen kura sonucu hak sahiplerine teslim edildi. Bu rezerv konudann tesliminden sonra proje, ikinci etapla de 'am ediyor, ikinci etapta da boşaltılan binaların yıkımına başlandı.


İLK HEDEF 10 BİN KONUT

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Şu anda ilçemizde 10 binin üzerinde konut ya üretim aşamasında, ya da proje aşamasında. 

Yani ilçemizdeki ilk hedefimiz olan yeni 10 bin konut hedefini aşmış durumdayız" dedi. 

"Esenlerde hayatı yeniliyoruz" sloganıyla yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile bir taraftan mülkiyet sorunları çözülürken bir taraftan da donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekânların oluşturulduğunu kaydeden Göksu, "Esenlerde 1 kilometre kareye 68 bin kişi düşüyor. İstanbul nüfus ortalamasının 5 katı nüfusa sahibiz. Şu anda kentsel dönüşüm ilçemizde büyük bir ivme kazandı" yorumunu yaptı.


HAVAALANI 2015 SONU TESLİM

Havaalanı Mahallesinde de kentsel dönüşüm kapsamında toplam 254 bina ve 1200 bağımsız konut yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Esenler Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü ve Emlak Konut GYO'nun üstlendiği projede, konutların inşası büyük bir hızla devam ediyor. Konutların, 2015 sonuna tamamlanması ve hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. "Riskli alan" ilan edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarının start aldığı mahallelerden birisi de Tuna Mahallesi. Burada da mühendislik hizmeti almadan yapılan ve mülkiyet problemi bulunan toplam; 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak.


Yeni Akit 


Geri Dön