26 / 04 / 2024

Döviz artınca gurbetçi kazandığını konuta yatırdı!

Döviz artınca gurbetçi kazandığını konuta yatırdı!

Son 1 yılda TL karşısında dolar yüzde 36, Euro yüzde 22, altın ise yüzde 21 değer kazandı. Bunu fırsata çevirmek isteyen yatırımcılar, konut alımına yöneldi.




Türkiye'deki siyasi istikrarsızlık ve terör olaylarının etkisi ile son 1 yılda TL karşısında dolar yüzde 36, Euro yüzde 22, altın ise yüzde 21 değer kazandı. Bunu fırsata çevirmek isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar, Türkiye'de konut alımına yöneldi. Türkiye'de yaşayıp döviz bozduranların kirası yüksek gayrimenkul peşinde olduğunu söyleyen Realty-TR Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Elibol, “Gurbetçiler ise özellikle memleketlerindeki yeni evlere ortalama 70 bin dolar veya 62 bin Euro vererek satın alma yapıyor.” dedi.


Ekim 2015'te Ekim 2014'e göre lira karşısında dolar yüzde 36, Euro yüzde 22, altın ise yüzde 21 kazandırdı. Bu kazancı anında değerlendirmek isteyen tüketiciler ise konut alımına yöneldi. Yurtdışında 35 ülkede 40 ofisi bulunan, Türkiye'de de ofis sayısını 6'ya çıkarmaya hazırlanan Realty-TR'ın verilerine göre yurtiçinde dövizi bulunan ve yurtdışına çalışan gurbetçiler dövizlerini bozdurarak ortalama 70 bin dolarlık ev almayı tercih etti. Aydı ortalama 7 bin satınalma talebiyle karşılaştıklarını ve gurbetçilere bu konuda danışmanlık verdiklerini ifade eden Realty-TR Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Elibol, “Gurbetçiler ‘evim olsun' mantığı ile özellkle memleketlerinde ev almayı tercih etti. Türkiye'de dövizini ve altını değerlendirmek isteyen ise daha çok kira getirisi yüksek yatırım yapmayı planlıyor.” diye konuştu. Amerika'nın en büyük gayrimenkul danışmanlık firmalarından Era'nın Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan da bu konuda Elibol'a katılıyor: “Dövizini, altınını bozduran yatırımcı orta ve ortanın üzeri değerdeki konutlara yöneldi. Bu eğilim şunu gösteriyor: Artık Türkiye'de tasarruf aracı altın ve döviz değil, gayrimenkul.” Mustafa Baygan, özellikle altının istikrarsızlığı sebebiyle cebinde altını olanların sürekli düşüş ihtimaline karşılık, döviz yatırımcısının da iyi para kazandığını düşündüğü için bozdurup konuta yöneldiği bilgisini verdi.


GURBETÇİ EV İÇİN 62 BİN EURO HARCIYOR


Türkiye'nin neredeyse dünyanın her yerinde çalışan vatandaşı bulunuyor. Ancak en çok Türk vatandaşı Avrupa'da çalışıyor. Bu kıtada çalışan gurbetçilerin, Türkiye'deki siyasi istikrarsızlık ve terör olayları sebebiyle yükselen döviz sebebiyle kazandıklarını liraya çevirerek özellikle memleketinde ev aldığını söyleyen Realty-TR Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Elibol, “Avrupa'daki gurbetçi Türkiye'de satınalmayı planladığı ev için ortalama 62 bin Euro harcıyor. Geçen sene bizim aracılığımızla 115 ev alan gurbetçiler, bu sene en az 500 ev aldı.” dedi.


Zaman


Geri Dön