26 / 04 / 2024

Döviz kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

Döviz kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Yıl boyunca elde edilen kira gelirleri için öncelikle beyanname veriliyor. Peki, döviz kira geliri beyannamesi nasıl verilir?



Döviz kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Kira gelir vergisi bir sene içerisinde elde edilen gelir için o seneyi takip eden bütçe yılında ödeniyor.


Öncelikle beyanname verilmesi gereken vergide, tahsilat Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmış olup; Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.


Kiranın ayni olarak alınması halinde, tahsil edilen kiralar Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre emsal bedeli ile paraya çevrilir.


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır. Buna göre;

- Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

- Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanacaktır.


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir. Peki, döviz kira geliri beyannamesi nasıl verilir?


Döviz kira geliri..

Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak gayri safi hasılat belirlenir.



Yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön