19 / 03 / 2024

Döviz kira geliri nasıl beyan edilir?

Döviz kira geliri nasıl beyan edilir?

KİRA gelirleri elde edildikleri yılın geliri olarak beyan edilir. Örneğin, kira gelirleri beyan edilirken, bazı ayların kirası tahsil edilmemişse, sadece tahsil edilen ayların kira toplamı beyan edilecek.



KİRA gelirleri elde edildikleri yılın geliri olarak beyan edilir. Örneğin, kira gelirleri beyan edilirken, bazı ayların kirası tahsil edilmemişse, sadece tahsil edilen ayların kira toplamı beyan edilecek. 2013 yılı kirasının bir kısmı 2014'te tahsil edilmişse, o da 2014 yılı kira geliri olarak beyan edilecek. 

Gelecek yıllara ilişkin olarak peşin alman kira gelirleri ise elde edildikleri yıl değil, ait oldukları yılın geliri olarak beyan edilecekler. Örneğin, 2015 yılma ait kira geliri peşin olarak 2014'te alınmışsa, 2014 yılma ait gelir olarak değil, 2015 yılına ait gelir olarak zamanı gelince beyan edilecek. 


KİRA GELİRİ ELDE EDENİN EMEKLİ AYLIĞI YA DA ÜCRET GELİRİ

Kira geliri nedeniyle, yıllık gelir vergisi beyannamesi verenlerin, aynca emekli aylıklarım da beyan etmeleri gerekmiyor. 

Kira gelirinin yanı sıra, ücret geliri de olanların, bir işverenden elde ettikleri ücret gelirini, tutan ne olursa olsun beyanı gerekmiyor. Ancak, birden fazla işverenden ücret geliri elde edilmesi durumunda, asıl işverenin dışındaki ücret gelirleri 27 bin lirayı aşıyorsa, aynca ücret gelirleri de beyan edilecek. 


YAZLIK EVİNİ KİRAYA VERENLER

2014 yılında elde ettikleri kiranın tutarı, 3 bin 300 lirayı aşmışsa beyan edilecek. Aşmamışsa beyan edilmeyecek. 

Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak gayri safi hasılat belirlenir. Borsada rayici yoksa Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kur üzerinden Türk Lirası'na çevrilir. 


İNTİFA HAKKI

Başkalarına ait bir eşya veya mal varlığı üzerinde belli bir kişiye tam yararlanma olanağı sağlayan, ancak mülkiyet devrini kapsamayan, diğer deyişle mülkiyetin mal sahibinde kalması kaydıyla kullanma hakkının bir başka kişiye devrini esas alan intifa hakkı, hem gelir hem de emlak vergisi açısından özellikli bir durum. 

İntifa hakkı sahibi, söz konu(su gayrimenkulü kiralarsa, elde ettiği gelir için gelir vergisi mükellefi olarak vergi öder. 

Kiracıya kefil olanın vergisi 5 kat fazla KİRALAMA olayında, kontrat (sözleşme) düzenlenirken, kefil olan kişiden, kiracıdan almanın beş katı damga vergisi almıyor. Kira sözleşmesinin kefil imzasını içermesinde de kira bedeli üzerinden nüsha sayısı başma binde 9.48 damga vergisi var. 


KİRANIN AYNİ OLARAK TAHSİL EDİLMESİ

Kir arım ayni (nakit değil de mal ile) olarak alınması halinde, tahsil edilen kiralar Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre emsal bedeli ile paraya çevrilerek yıllık beyan sınırlarım aşması halinde beyan edilir. 

Belgeli gider yoksa götürü gider avantajlı ELDE edilen kira gelirinden indirilebilecek bir gider söz konusu değilse ya da indirilebilecek gider toplamı, istisna düştükten soma elde elden kira geliri toplamının yüzde 25'inden az ise götürü gider yöntemini seçmek daha avantajlı. 

Götürü gider yönteminde, elde edilen kira gelirinden istisna düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25'i gider olarak yazılabiliyor. 

Bunun için belgeli bir harcama göstermenize gerek yok. Götürü gider yöntemini seçen en az iki takvim yılı gerçek gidere dönemiyor, aynı anda hem götürü hem de gerçek gider yöntemi seçemiyor. 


ÖRNEK: Ser kan Bey 2014 yılında kiraya verdiği konuttan 6.000 TL kira geliri elde etmiştir. 

Serkan Bey götürü gider yöntemine göre beyanname verecek olursa; 6.000 - 3.300 (istisna) = 2.700 TL (vergiye tabi hasılat) 2.700 TL'den yüzde 25 götürü gider düşüldüğünde matrah 2.025 TL olur. 

2.025 TL'den de yüzde 15 gelir vergisi hesaplandığında ödenecek gelir vergisi tutarı 303.75 TL çıkar. Serkan Bey aynca 45.3 TL damga vergisi de ödeyecektir. 


Sözcü



Geri Dön