19 / 04 / 2024

Döviz kredisiyle konut almak isteyenler dikkat!

Döviz kredisiyle konut almak isteyenler dikkat!

Konut kredilerinde alınan önlemler sonucu kredide ‘frene basıldığı ' görülürken, uzmanlar dövize dayalı konut kredisi isteyenleri “Kurda oynaklık varken bu tip kredi riskli ” diye uyardı



SON 6 ayda konut kredisi faizlerinin yüzde 30 oranında artması emlak satışlarını frenledi. Uzmanlar, özellikle seçim sonrasında hızlanan konut satışlarının frenlenmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 'nun (BDDK) konut kredileri pazarının sağlıklı gelişmesini sağlamak amacıyla aldığı önlemlerin işe yaradığını belirtti. Döviz kredisiyle konut almak isteyenlerle ilgili de uyarıda bulunan sektör uzmanları, döviz kredisinin kur istikrarlıysa avantajlı olduğunu ancak kurdaki değişikliklerle borç yükünün toplam ödemede yüzde 70 civarında artabileceğini belirttiler.

Euro artarsa konuta zam gelir

Emlak satışları konusunda detaylı araştırmalarıyla tanınan Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, emlak piyasasındaki hareketliliğin para ve sermaye piyasalarındaki hareketler gibi sert ve keskin olmadığını, konut kredisi bakiye artışları tablosu rakamlarının, emlağın en hareketli dönemlerinden biri olan Eylül ayı için oldukça umut verici bir tablo gösterdiğini belirtti. Emlak piyasasına duyulan güven açısından da rakamsal verilerin, bunu desteklediğinin altını çizen Erilkun “Ödenmeyen konut kredisi oranının yüzde 1.20 seviyelerine inmesi, geçtiğimiz döneme oranla riskin yüzde 60 'ının bertaraf edilmesi de konut kredisi hacminin gelecek dönemde artacağını gösteriyor ” dedi. Erilkun, inşaat maliyetlerini etkileyen malzemelerin maliyeti, Euro 'ya endeksli olduğu için Euro 'daki değer artışının emlakta fiyat artışını beraberinde getirdiğini söyledi.

Erilkun, Euro 'daki bu hızlı ve ciddi yükselişlerle maliyet artışının tetiklenmesinden dolayı fiyat artışlarının kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı. Bu durumun satın alma hareketlerinde fren etkisi yapacağının altını çizen Erilkun “Faizlerin de yükselmesiyle kredi maliyetlerinin ciddi ölçüde artması tüketiciyi bu konuda bir kez daha düşünmeye sevkedecek. Ancak pazarda çok fazla bir daralma yaratmayacaktır. çünkü Türk insanı için borsa gibi yatırım araçlarının riskli görülmesinden ötürü emlağa olan talep durmayacak, fakat özellikle ikinci el emlaklarda nispeten seyrelecektir ” dedi. Kredi pazarında esas problemi döviz bazlı kredi kullananların yaşadığına dikkat çeken Emlak Erilkun “100 bin TL konut kredisi kullanan bir kişi, Ocak ayında aylık yaklaşık 1.325 TL taksit öderken şimdi 1.519 TL ödüyor. TL bazlı kredilerdeki bu faiz artışı kredi kullanımında nispi bir durulmaya yol açtı. Kredilerde yaşanan gelişmenin geçici ve olağan karşılanması, yeni önlem paketleriyle nispi durulmanın aşılacağını öngörüyoruz. Ancak kredi pazarında problem döviz bazlı kredi kullananlarda yaşandı ” şeklinde konuştu.

Borç yükü yüzde 70 artabilir

Geçmiş dönemde ekonomik göstergeler ve döviz kurundaki istikrara güvenerek yabancı parayla kredi alanların sıkıntı yaşadığını söyleyen Erilkun “İsviçre Frank 'ı ile kredi kullananlar İsviçre Frank 'ındaki kur artışı nedeniyle bu dönemde büyük bir riskle karşı karşıya kaldı. İsviçre Frank 'ı ile kredi kullananlar iki yıl içinde yüzde 70 oranında artan bir borç yükü ile karşı karşıya kaldı. TL bazlı kredilerde faiz oranı yüzde 0.83 'lerde iken hızla yüzde 1 'i aştı. 10 bin TL 'lik bir krediyi bu dönemde alan kişi bir ay önce aynı miktarda kredi kullanan bir kişiden 12 bin TL daha ek maliyeti üstlenecek demektir. Bu durum yalnızca birinci el değil ikinci el konut satışlarını da olumsuz yönde etkileyebilir ” diye konuştu.

FAİZLER % 0.97-1.49 ARASINDA

En düşük faizi Yapı Kredi veriyor

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, bankaların faiz oranlarını 5 yıl ve 10 yıl vadeli krediler için ayrı ayrı değerlendirdiğini; bu rakamların ise en düşük 0.97 ile en yüksek 1.49 arasında değiştiğini belirtti. En yüksek faizi yüzde 1.49 ile Bank Pozitif 'in uyguladığını söyleyen Erilkun, en düşük faiz oranını ise Yapı Kredi ile Halkbank 'ın verdiğini söyledi. Erilkun, DD Mortgage, Ziraat Bankası, Akbank, Kuveyttürk ve TEB tarafından yüzde 0.99 faiz oranı uyguladığını; Garanti Bankası ve İş Bankası 'nın yüzde 1.04 'ten, Finansbank 'ın ise yüzde 1.09 'dan kredi verdiğini belirtti. 10 yıllık kredilerde ise bu tablonun değiştiğinin altını çizen Hakan Erilkun şöyle devam etti: “En düşük krediyi yüzde 0.99 ile Yapı Kredi verirken, Tekstilbank, Garanti Bankası, Finansbank ve Kuveyttürk yüzde 1.14 'ten kredi kullandırıyor. 10 yıllık kredilerde Akbank yüzde 1.09, Denizbank ise yüzde 1.06 faiz oranı uyguluyor. En yüksek faizi ise yüzde 1.59 oranıyla Bank Pozitif uyguluyor.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön