19 / 04 / 2024

Dubai Cityscape Global 2015'te Türk firmalarına yoğun ilgi!

Dubai Cityscape Global 2015'te Türk firmalarına yoğun ilgi!

Türkiye'deki şehit haberlerinin gölgesinde gerçekleşen Ortadoğu'nun en büyük emlak fuarı Dubai Cityscape Global 2015'te Türkiye'deki projelere yoğun ilgi oldu.



Dolar ve Euro'daki yükselişle lira karşısında alım gücü artan Körfez yatırımcısı Türkiye'deki büyük projelere 250 milyon doların üzerinde satın alma teklifi sundu. Ağaoğlu Şirketler Grubu, Maslak 1453 projesindeki 24 kuleden birini daha yabancılara blok şeklinde sattı. Suudi merkezli Şeyh Sulaiman Al Rajhı Vakfı'na yapılan satış ile Maslak 1453 projesinde 140 dairenin bulunduğu bir kulenin sahibi oldu. Ali Ağaoğlu; “Rajhı Vakfı ile daha yeni stratejik ilişkilere adım atacağız. Bu da bir başlangıç.” dedi. Satışın 67 milyon dolara gerçekleştiği açıklandı. Yabancılar DKY İnşaat'ın DKY Kartal ve DKY On projesine 100'e yakın daire için 26 milyon dolar, Soyak'ın Soho ve satıştaki diğer projeleri için 6,5 milyon dolar, Garanti-Koza'nın Koza Park, Koza Square ve Grand Kanyon projelerine 24 milyon dolar, Siyah Kalem'in Zekeriyaköy'deki Köy projesine 10 milyon dolar teklif geldi. Bunların yanında Kuzu, Çalık, Torunlar'ın pojelerine de 75 milyon dolarlık teklif geldi.


Inistanbul'da satış 6 ay öne çekildi


İş GYO fuara İş GYO-Nef ortaklığıyla hayata geçen İnistanbul projesinin Lokal etabı ve Manzara Adalar projeleriyle katıldı. Inistanbul'un Gala etabının büyük bölümünün satışını kısa sürede bitirince projede Lokal adı verilen ikinci etabı da satışa çıkardıklarını belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, ilk lansmanı Cityscape Fuarı'nda yapılan projenin Türkiye lansmanının ekim ayında gerçekleştirileceğini söyledi. Türkiye'de konut satışında dönemsel bir durgunluk yaşansa da satışların sürdüğünü anlatan Tanes, bu nedenle 6 ay sonra satışa açmayı planladıkları Lokal etabını 6 ay önce satışa açtıklarını dile getirdi. Yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen yabancıların Türkiye'nin geleceğine inandıklarını anlatan Tanes, “Bu olaylar ertelemeye neden oluyor ama vazgeçme eğilimi yok.” dedi. Tanes, Manzara Adalar projesinde iki bloku satışa açtıklarını, projede 3+1 dairelerin 650 bin liradan başladığını söyledi.


71 daireye 16 milyon dolarlık teklif


DKY İnşaat, Dubai'de gerçekleştirilen Cityscape Emlak Fuarı'nda 2,5 milyar dolarlık konut projelerini tanıttı. DKY On konseptinin ilk projesi Kağıthane de ilk defa Cityscape'de görücüye çıktı. Projeye ilişkin bilgi veren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Körfez ülkelerindeki yatırımcılar projeye yoğun ilgi gösterdi. Bir yatırımcı fuarın ilk günü projenin 5 katında 71 daireyi rezerve etti. Sadece DKY On projemiz için 50 milyon TL'lik (16 milyon dolar) satışı revize etmiş olduk.” dedi. Türkiye'de yabancılara konut satışının her geçen gün arttığına vurgu yapan Ali Dumankaya, “Geçtiğimiz yıl ocak-temmuz döneminde 9 bin 800 olan yabancılara toplam konut satışı bu yıl 12 bin 475 olarak gerçekleşti. Böyle olunca yurtdışı piyasada da kendimizi gösterme adına faaliyetlerimizi genişletme kararı aldık.” diye konuştu.


Aşçıoğlu Deyaar'la imzayı attı


Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, ortaklık yaptıklarını duyurduğu Dubaili Deyaar Grubu ile işbirliği anlaşmasını Dubai Cityscape Fuarı'nda imzaladı. Yaşar Aşçıoğlu, bu anlaşma için 1 yıllık bir ön hazırlık süreci yaşadıklarını belirterek, “Deyaar ile Dubai, Arap coğrafyası ve Türkiye'de proje geliştireceğiz. Ayrıca Türkiye portföyümüzden de kendilerine belli projeler sunduk, sıcak baktılar.” dedi. Deyaar Grubu halihazırda borsaya kote ve Islamic Bank'ın ortağı. “Bu sebeple planlarımızı önceden net şekilde açıklayamıyoruz.” diyen Yaşar Aşçıoğlu, ipucunu “Küçük projeler düşünmediğimiz kesin.” şeklinde verdi.


Fuarın en pahalısı New York


Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Körfez sermayesinin Cityscape'de en çok New York projesinin dikkatini çektiğini söyledi. Timur, “Bu proje, fuarın en pahalısı. Metrekaresi 30-35 bin dolar olduğu için, fuarın en pahalısı. Ortadoğu coğrafyası için İstanbul'un bambaşka bir değeri var.” dedi. New York projesi ile fuarda 200'e yakın kişi ismini yazdırdı. Ayrıca Inistanbul ve Ortaköy projeleri için yaklaşık 50 talep olmasını bekleniyor. New York projesinin asıl satışı ise New York'ta yapılacak.


Zaman


Geri Dön