24 / 04 / 2024

Dubleks daire ayırma işlemleri!

Dubleks daire ayırma işlemleri!

Çatı arası piyesli mesken olarak da bilinen dubleks daireler iki katı da aynı kişinin kullanımında bulunan konutlardır. Peki dubleks daire tapusu ayrılabilir mi? İşte dubleks daire ayırma işlemleri..



Dubleks daire ayırma işlemleri!

Dubleks daireler, iki katlı evlere deniyor. Çatı arası piyesli mesken olarak da bilinen dubleks daireler iki katı da aynı kişinin kullanımında bulunan konutlardır.


Ters dubleks..

Dubleks yapının tam tersi bir yapı türüdür. Salon ve mutfağı giriş katının üst katında yer alır. Ters dubleks, kış mevsiminde ısıtılması en kolay yapı türüdür. Genelde küçük metrekarelik araziler üzerinde en üst seviyede faydalanılması için yapılır. Ters dublekslerde yatak odaları alt katta olup, genelde alt katlarda küçük bahçeler yer alır. 


Çatı dubleks..

Çatı dubleks; iki katlı bir yapıdır. Ev içerisindeki merpen ile üst kata çıkılır. Dubleks yapıdan farkı 2.katı çatıdadır. Çatı dublekslerde daha çok üst katlarda 1 yatak odası ve teras bulunur. Alt katta ise ıslak zeminler, mutfak ve salon yer alır. Alt kat mimarisi ise genelde 1+0 şeklinde tasarlanan yapılardır. Bekarlar ve yalnız yaşayan kişiler için tasarlanmıştır. 


Bahçe dubleks..

Bahçe dublekslere giriş üst kattan olur. Giriş katında mutfak, ıslak zeminler ve genelde yatak odaları bulunur. Alt katlarda ise salon yer alır. Bu salon bahçeye açılır. Yapısı itibari ile bahçe dubleksler, ters dublekse benzer. 


Dubleks daire ayrılır mı?

Dubleks dairelerin tapularının ayrı olabilmesi için bu dairenin iki katının da fiziksel olarak birbirinden ayrı olması gerekiyor. Mimari projesinde fiziksel olarak ayrı olmayan ve tek kapısı bulunan dubleks dairelerin ayrılabilmesi için çok uzun prosedür bulunuyor. Örneğin, kat maliklerinden izin alınması, belediyeden izin alınması, tadilat yapılması, yapılan tadilatın onaylanması gibi..


Buna karşın fiziken ayrı bulunan diğer ifade ile ayrı giriş kapısı bulunan dubleks dairelerin tapusunun ayrılması için de kısmen aynı işlemlerin gerçekleşmesi gerekiyor. 


Dubleks daire ayırma işlemlerinin başında belediyeye başvuruda bulunmak yer alıyor. Belediyeye yapılan başvuru sonrasında yetkililer dairenin fiziki şartlarını inceliyor. Fiziki şartların onaylanması halinde dubleks daireler tapuda ayrılabiliyor.


Belediyeden izin aldıktan sonra bulunulan ilin elektrik ve su idaresinden de gerekli yazıların alınması gerekiyor. 



Tapu harcı ne kadar 2014?


Geri Dön