29 / 03 / 2024

Dükkan alımlarında alan kullanımı nasıl olur?

Dükkan alımlarında alan kullanımı nasıl olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu ''Dükkan alımlarında alan kullanımı nasıl olur?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber..



Binamızın altı dükkan. Bu yeri alan kişi pastane yaptı. Şimdi park yeri girişine masa koyuyor, bu bizim girişimizi engelliyor. Buna hakkı var mı? Yok ise nasıl engel olunur? Ayrıca bahçeye kapı yapmış (planda var mı bilmiyorum) buradan bahçeye müşteri alabilir mi? 


Bir işyeri kiralandığında veya alındığında kiralanan veya satın alınan yer işyeri olan bağımsız bölümün kapalı alanıdır. Etrafındaki açık alan bağımsız bölüme dahil değildir. Etrafındaki açık alan için iki ihtimal vardır. 


Birinci ihtimal, binanın parseline dahil olabilir. Bu durumda açık alan, yola kadar binanın ortak alanıdır ve herhangi bir bağımsız bölüm malikinin amacı dışında kullanması mümkün değildir. Bu alan işyeri olmadığı için pastane olarak da kullanılamaz. 


İkinci ihtimal, bu yer parsel sının dışındadır bu durumda da kamu alanıdır. Yani buraya belediye kanşır. Çoğunlukla da kamu alanı olan bu tip yerler kaldırandır. Buna da belediye izin vermez. Bazı sınırlı hallerde kamunun kullanımını engellememek kaydı ile ve ecrimisil tahsili sureti ile belediyelerin izin verdiği görülmüştür. 


Birinci ihtimal söz konusu ise binanızdaki herhangi bir bağımsız bölüm malikinin mahkemeye başvurması ile bu ortak alana müdahalenin önlenmesi karan verilebilir. 


Şayet ikinci ihtimal söz konusu ise bu durumda işiniz belediye iledir. İlgili belediyeye başvuracaksınız. Bahçeye açılan kapı projede görülüyor ise bu halde kapıya müdahaleniz söz konusu olmaz ama bu kapı, bahçeye müşteri kabulü için kullanılamaz. 


Şayet kapı, projede yer almıyor ise bunun kapatılması ve projesindeki hale getirilmesi için de dava açabilirsiniz. Böyle bir davada işlem basittir. Mahkeme mahalline gelir, tasdikli projesini mahalline tatbik eder, şayet proje dışı olduğu görülürse kapatılması yani projedeki Haline getirilmesi için karar verir. 




Tamer HEPER/Posta


Geri Dön