18 / 04 / 2024

Dükkan emlak vergisi geç ödeme cezası!

Dükkan emlak vergisi geç ödeme cezası!

Emlak vergisi için ikinci taksit ödemeleri 2015 Kasım ayı boyunca devam ediyor. Verginin geç ödenmesi halinde vergi cezası kesiliyor. Peki, dükkan emlak vergisi geç ödeme cezası nedir?



Dükkan emlak vergisi geç ödeme cezası!

Emlak vergisi için ikinci taksit ödemeleri 2015 Kasım ayı boyunca devam ediyor. Emlak vergisinin mükellefi, gayrimenkul sahibi oluyor. Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Vergi kapsamında meskenler için birtakım muafiyet uygulamaları bulunurken, işyeri niteliğinde olan dükkanlara herhangi bir muafiyet uygulanmıyor.


Dükkanda, meskenden daha yüksek oranda vergi uygulanıyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde de emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak hesaplanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak hesap ediliyor.


Verginin geç ödenmesi halinde vergi cezası kesiliyor. Peki, dükkan emlak vergisi geç ödeme cezası nedir? Dükkan emlak vergisi geç ödeme cezası ne kadar?


Dükkan emlak vergisi geç ödeme cezası..

Emlak vergisi ödemesinin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 200 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,80 TL gecikme zammı uygulanıyor.



Emlak vergisi geç beyan cezası nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön