18 / 04 / 2024

Dükkan için ne kadar emlak vergisi ödenir?

Dükkan için ne kadar emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Peki, bir dükkan için ne kadar emlak vergisi ödenir? İşte emlak vergisi oranları..



Dükkan için ne kadar emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.


Vergi oranları taşınmaz türüne göre değişkenlik gösteriyor. Ayrıca, emlak vergisi büyükşehirlerde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Peki, dükkan için ne kadar emlak vergisi ödenir?


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak hesap ediliyor.


Eğer dükkan emlak vergisi ödemesi geç yapılırsa, gecikmenin yaşandığı her ay için emlak vergisi cezası ödeniyor.  Emlak vergisi ödemesinin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. 


Örneğin emlak vergisi borcunuzun 300 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 4.20 TL gecikme zammı uygulanıyor.


2015 yılı ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.



Dükkan emlak vergisi sorgulama işlemleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön