19 / 04 / 2024

Dükkan sahibi beni çıkarmak istiyor ne yapmalıyım?

Dükkan sahibi beni çıkarmak istiyor ne yapmalıyım?

Bir dükkan kiraladığınızı ve mesleğinizi bu dükkanda icra ettiğinizi düşünelim. Dükkan sahibi kiracıyı nasıl çıkarır? Dükkan sahibi beni çıkarmak istiyor ne yapmalıyım, diyorsanız işte yanıtı...



Dükkan sahibi beni çıkarmak istiyor ne yapmalıyım?

Kiracılık hukuku gereğince taşınmazını kiraya veren mal sahipleri, haklı bir nedeni olmadığı sürece kiracısından tahliyesini isteyemiyor. Kanunen mal sahibi sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. 


Peki, bir dükkan kiraladığınızı ve mesleğinizi bu dükkanda icra ettiğinizi düşünelim. "Dükkan sahibi beni çıkarmak istiyor ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Gereksinim, yeniden inşa ve imar ile yeni malikin gereksinimi gibi durumlar haklı tahliye gerekçesi olup; bu nedenlerden birinin olması halinde kiracıdan tahliyesi istenebiliyor.


Yeniden kiralamak yasak

Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.


Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.


Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.


10 yıllık kiracılar

Ayrıca 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Dükkan sahibi ne kadar zam yapabilir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön