16 / 04 / 2024

Dükkan sahibi hakları 2016!

Dükkan sahibi hakları 2016!

Bir apartmandaki dükkan sahiplerinin diğer kat maliklerine karşı ve kiralama durumunda kiracıya karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki, dükkan sahibinin hakları nelerdir? İşte dükkan sahibi hakları 2016..



Dükkan sahibi hakları 2016!

Bir apartmandaki dükkan sahiplerinin diğer kat maliklerine karşı ve kiralama durumunda kiracıya karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Bilindiği üzere bir anagayrimenkul dahilindeki tüm bağımsız bölümlerin sahibi aynı zamanda kat maliki oluyor. Buna göre dükkan sahipleri de kat maliki olup; Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Dükkan sahipleri de apartman adına alınacak kararlarda söz sahibi oluyor. Taşınmazın kiraya verilmesi durumunda da dükkan sahibinin kat maliki olarak hakları devam ediyor.


Peki, kiralamada dükkan sahibinin kiracılara karşı hak ve sorumlulukları nelerdir? Dükkan sahibi hakları şu şekilde sıralanıyor:


- Dükkan sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konuyu gündeme getirebiliyor.


- Dükkan sahibi, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor. Tahliye nedenleri arasında; kiracının kira parasını ödeyememesi; dükkan sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o dükkana ihtiyacı olması; kiracının dükkana taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması;  Dükkanda zorunlu olarak bir tadilat yapılması; Bir diğer tahliye nedeni ise kiraya konu olan evin satılmış olması ve yeni dükkan sahibinin bu dükkana ihtiyacı olması yer alıyor.


- Dükkan sahibi, kiracıya aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde çok çeşitli konularda kiracısına ihtar çekebiliyor.


- Kiracı evi kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, dükkan sahibinden talep edemiyor. Bu ücretlerin kiracı tarafından karşılanması gerekiyor. 


- Dükkan sahibi, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir. Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


- Dükkan sahibi kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. Dava, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar doğrultusunda açılabiliyor.



Dükkandaki kiracıyı nasıl çıkarabilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön