29 / 03 / 2024

Dükkan sahibim dükkanı sattı ne yapmalıyım?

Dükkan sahibim dükkanı sattı ne yapmalıyım?

Taşınmazın kiraya verilmesi, mal sahibi isterse taşınmazı satabiliyor. Peki, siz de bir dükkan kiraladıysanız ve "Dükkan sahibim dükkanı sattı ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız işte yanıtı..



Dükkan sahibim dükkanı sattı ne yapmalıyım?

Mesken ve dükkan kiralamalarında kiracı ile mal sahibinin hakları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen mal sahibi kiracısını ancak haklı gerekçeler olması halinde çıkarabiliyor.


Taşınmazın kiraya verilmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Mal sahibi istediği zaman kiraya verdiği taşınmazı satışa çıkarabiliyor. Peki, siz de bir dükkan kiraladıysanız ve "Dükkan sahibim dükkanı sattı ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Taşınmazın satılması halinde kira sözleşmesinin yeni tarafı, taşınmazın yeni maliki oluyor. Yeni dükkan sahibi de bu dükkana ihtiyacı olması halinde kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.


Kanunen kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Yeniden kiralama yasağı

Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.


Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. 


Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.


Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.



Dükkan sahibi ne kadar zam yapabilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön