25 / 04 / 2024

Dükkan sahipleri ne kadar emlak vergisi öder?

Dükkan sahipleri ne kadar emlak vergisi öder?

Mesken, dükkan, arazi ve arsa sahipleri, 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Peki, 2015 yılında dükkan sahipleri ne kadar emlak vergisi öder?



Dükkan sahipleri ne kadar emlak vergisi öder?

Mesken, dükkan, arazi ve arsa sahipleri, 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Vergi her taşınmaz için farklı oranlarda hesaplanıyor.


Ayrıca büyükşehir olan illerde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Vergi hesaplamalarında kullanılan oranlardan en düşüğü arazi ve meskenler için kullanılırken; yüksek oranlar ise işyeri ve arsalar için kullanılıyor.


Peki, bir dükkanınız olduğunu düşünelim. "Dükkan sahipleri ne kadar emlak vergisi öder?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Normal yörede yer alan bir işyerinden binde 2 oranında vergi alınıyor. Büyükşehir sınırları içerisinde ise vergi yüzde yüz artırımlı olarak uygulandığı için vergi binde 4 oranında ödeniyor


Değeri 750 bin TL olan bir dükkana normal yörede yer alıyorsa; ödenecek emlak vergisi bedeli 1500 TL iken;


Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan 750 bin TL değere sahip işyeri için ödenecek emlak vergisi bedeli: 3000 TL olarak hesaplanıyor.


Vergi ödemeleri iki eşit taksit halinde bağlı olunan belediyeye ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenen verginin ikinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde veriliyor.


Ayrıca ödenen bu emlak vergisi işyerinde gider olarak yazılabilen vergiler arasında yer alıyor.



Emlak vergisinde değişiklik beyanı ne zaman verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön