19 / 03 / 2024

Dükkan stopaj vergisini kim öder?

Dükkan stopaj vergisini kim öder?

Taşınmaz sermayeye konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununda sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar stopaj ödemek zorunda oluyor.Peki dükkan stopaj vergisini kim öder?



Dükkan stopaj vergisini kim öder?

Vergi tevkifatı olarak da bilinen stopaj, gerçek ve tüzel kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesinde, kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergi olarak tanımlanıyor. 


Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesinde stopaj kesintisi açıklanıyor. Bu maddede hangi ödemelerden vergi tevkifatı yapılacağı ayrıntılı olarak belirtiliyor:


Madde 94

"Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar."


Söz konusu maddenin 5-a bendinde vergi mükelleflerinin kiraladığı işyerleri için, mal sahiplerinin gelir vergisine mahsuben % 20 oranında kesinti yapmak zorunda oldukları açıklanmıştır. Kira bedeli kapsamına giren stopajı kiracının ödememesi, temerrüt nedeniyle tahliye edilmesine yol açabilir.


Kural olarak, kira sözleşmesinde kira bedelinin net olduğu belirtilmemişse, kira parasının "Brüt" olduğu kabul edilir. Bu durumda kiraya veren, kiracıdan vergi ve fon farkını talep edemez.



Stopaja tabi olmayan işlemler nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön