24 / 04 / 2024

Dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri!

Dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri!

İnşaat çalışmaları tamamlanmış ve iskan izni alınmış kat mülkiyeti olan bir binada dükkan tapusu olan bir bağımsız bölüme mesken tapusu almak mümkün olabiliyor. İşte dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri..



Dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri!

İnşaat çalışmaları tamamlanmış ve iskan izni alınmış kat mülkiyeti olan bir binada yapılacak değişiklikler için tüm kat maliklerinin onayının alınmış olması gerekiyor.


Dükkan sahibi olarak bu bağımsız bölümü meskene çevirmek isteyenlerin ise yapmaları gereken ilk şey, kat maliklerinin onayını almak. Peki, onay alındıktan sonra dükkan tapusu mesken tapusuna nasıl çevrilir? Düllan tapusunu meskene çevirme işlemleri nelerdir?


Dükkan tapusunu meskene çevirme..

Apartmandaki kat maliklerinden onay alındıktan sonra belediyede proje tadilatı yapılabiliyor. Akabinde tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılarak dükkan tapusu mesken tapusuna çevrilebiliyor.


Tapu üzerinde cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Bu belgelerin teslim edilmesinin ardından cins değişikliği harçları da ödeniyor.


Cins değişikliği belgeleri:

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Cins değişikliği masrafı..

Her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor. 



Dükkan tapulu daire alınır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön