19 / 04 / 2024

Dündar Yetişener: Sivil Deprem Platformu oluşturulmalı!

Dündar Yetişener: Sivil Deprem Platformu oluşturulmalı!

17 Ağustos depreminin 15'inci yılı dolayısıyla bir açıklama yapan İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, AFAD koordinasyonunda üniversite, meslek odaları, yerel kuruluşlar ve STK'ların görev alacağı “Sivil Deprem Platformu” oluşturulması gerektiğini söyledi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Dündar Yetişener, bina yapımı konusunda Türkiye'de hissedilen en büyük eksikliklerden birinin ilgili tüm konuları içeren bir "Ulusal Bina Yönetmeliği"nin bulunmaması olduğunu bildirdi. Yetişener, "17 Ağustos 1999 İzmit depreminin 15'inci yılında, ülkemizde deprem farkındalığının yetersizliğini ve güvenli yapıların inşası için gereken düzenlemeleri bir kez daha gündeme taşıyarak, bu önemli konuya birlikte hızlı çözümler üretmek için tüm sosyal paydaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.


Türkiye İMSAD Başkanı Yetişener, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda üniversite, meslek odaları, yerel kuruluşlar ve STK'ların görev alacağı geniş katılımlı Sivil Deprem Platformu oluşturulması gerektiğini bildirdi.


Devlet desteği ile hayata geçirilecek olan bu platform ile bilimsel çevrelerin ve vatandaş görüşlerinin daha geniş kapsamda dikkate alınacağını vurgulayan Yetişener, Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı'nın (UDSEP 2023) yayınlandığını, ancak Eylem Planı'ndaki ilerlemelerin, deprem konusunda oluşturulması düşünülen geniş katılımlı Sivil Toplum Platformu ile paylaşıldığı takdirde tabana mal olacağını kaydederek, "Eylem Planı, şeffaf bir şekilde raporlanarak, eksik ve aksayan hususları tamamlanmalı. Gerekirse üzerinde makul nedenlere dayalı revizyonlar yapılmalıdır" görüşünü ifade etti.


Ulusal Bina Yönetmeliği'nin çıkarılması gerektiğini vurgulayan Yetişener, şunları kaydetti: "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik ve Deprem Tehlikesi Haritası'nı güncellenme çalışmaları AFAD koordinasyonu altında yapılıyor. Bu çalışmalar sırasında da görülmüştür ki, bina yapımı konusunda ülkemizde hissedilen en büyük eksikliklerden biri, ilgili tüm konuları içeren bir 'Ulusal Bina Yönetmeliği'nin olmamasıdır. Bina Yönetmeliği'nin dayandırılacağı Yapı Kanunu çalışmalarının da bu paralelde tekrar ele alınması gerek. Yönetmelikte hangi işin hangi standarda göre yapılacağının belirtilebilmesi için, standart çalışmaların tercümeye dayalı olmaktan kurtarılıp, daha araştırmacı ve gerçekçi zemine dayalı olarak yürütülmesi gerek."


TOKİ


Geri Dön