23 / 04 / 2024

Dünya mirasını korumak için ortak adım!

Dünya mirasını korumak için ortak adım!

UNESCO ve Kadir Has Üniversitesi arasında, Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı: Yeni Medya ve Toplumsal Katılım konulu UNESCO Kürsüsü için bir protokol anlaşması imzalandı.



UNESCO (Birleşmiş Milletler, Bilim ve Kültür Kurumu) Genel Direktörü Irina Bokova ile Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Dünya Miras Alanlarının korunması adına yapılan çalışmalar için çok önemli bir ortaklığa imza attı. Dünya Miras Alanlarının korunması ve tanıtımı için Kadir Has Üniversitesi'nde kurulan ''Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı: Yeni Medya ve Toplumsal Katılım UNESCO Kürsüsü'' tarafların imzası ile çalışmalarına başlandı.


Türkiye'yi örnek gösterdi


UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO'nun 70. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Türkiye'ye yaptığı ziyarette İstanbul'a gelerek Kadir Has Üniversitesi Cibali KAmpüsü'nde ''Herkes için Daha İyi Bir Gelecek Adına Geçmişi Korumak'' başlıklı bir konuşma yaptı.


Konuşmasına Kadir Has Üniversitesi'ne teşekkür ederek başlayan Irina Bokova, Suriye ve Irak'ta yaşanan insani krizden dolayı etkilenen 'dünya mirasları'na değindi. Birçok tarihi eserin, savaş nedeniyle tahrip edildiğine değinen Bokova, kaçakçılarında özel girişimciler için çalıştığını, bu nedenle dünya tarihi için paha biçilemez eserlerin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Bu konuda Türkiye ile birlikte çalışacaklarını belirten Bokova, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Türkiye'de 1,2 milyon Suriyeli mültecinin bulunduğunu, dün konuştuğu Cumhurbaşkanı'nın 400 bin kadar da Iraklıyı misafir ettiklerini söylediğini belirten Bokova, Türkiye'nin mülteciler konusunda takındığı tavrın tüm dünyaya örnek olduğunu ifade etti. Ankara'da Büyükelçiler Sempozyumu'na katılan Bokova'nın burada UNESCO için Türkiye'den fon aldığı öne sürülüyor. UNESCO, 2011 yılında Filistin'i üye ülke olarak kabul ettiği için ABD tarafından yardımları durdurulmuştu.


Çalışma alanları neler olacak?


Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise, ''Kadir Has Üniversitesi'nde kurulacak UNESCO Kürsüsü'de çalışmalarını araştırma, eğitim ve danışmanlık alanlarında sürdürecek. İlk etapta uluslararası yüksek lisans öğrencilerine yönelik bir yaz okulu çerçevesinde , Türkiye'deki Dünya Mirası Alanları'nın tanıtılması ve toplumsal katılımı yeni medya aracılığı ile sağlayacak projeler üretilecektir. Böylelikle dünya miras alanlarının tanıtılması, korunması ve yönetimi konusundaki bilinç geliştirilirken , öğrenme sürecini dijital araç ve yöntemlerle (tablet ve akıllı telefon uygulamaları, üç boyutlu canlandırmalar, bilgi sistemleri vb.) gerçekleştirerek katılımın arttırılması hedeflenmektedir'' diye konuştu.


Yurt



Geri Dön