26 / 04 / 2024

Dünya Tarihi Çarşılar Birliği kurulacak!

Dünya Tarihi Çarşılar Birliği kurulacak!

Dünyanın ilk AVM’si olan 550 yıllık Tarihi Kapalıçarşı ve Beze Group ortak çalışmasıyla “Dünya Tarihi Çarşılar Birliği”nin kurulması için hazırlanan projenin ilk toplantısı yapıldı



Kapalıçarşı’da geniş katılımla gerçekleştirilen toplantıda AYD’nin de destek verdiği proje tanıtıldı.

Dünya Tarihi Çarşılar Birliği’ni kurmak üzere oluşturulan Tarihi Çarşılar Platfomu  ilk toplantısını İstanbul Kapalıçarşı’da yaptı.   Tarihi Çarşılar Platformunda Türkiye’nin yanı sıra Bosna-Hersek, Fas, İran, Makedonya, Mısır,  Suriye,  Sudan, Tunus ve Yemen’deki tarihi çarşılar da yer alacak. 

Dünya Tarihi Çarşılar Birliği oluşturma çalışmalarının ilk adımı olan bilgilendirme toplantısı ve destek veren yabancı misyon temsilcilerine teşekkür töreni Kapalıçarşı’ da gerçekleştirildi.  Kapalıçarşı Esnafları Derneği ve Beze Group’un ortak çalışması olarak hayata geçirilmekte olan “Dünya Tarihi Çarşılar Birliği” çalışmalarına T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bazı sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler de destek veriyor. Bilgilendirme Toplantısı ve Teşekkür Törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı temsilen, Bakanlık Müsteşarı İsmet Yılmaz katıldı. İsmet Yılmaz yaptığı konuşmada; “İstanbul için ne söylense, ne yapılsa azdır. İstanbul için çalışanlara teşekkür ediyorum. Bu projenin bölgenin gelişimine faydalı olacağına inanıyorum, katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum” dedi. Bilgilendirme Toplantısı ve Teşekkür Töreninde Kapalıçarşı Esnafları Derneği  Başkanı Dr.Hasan Fırat ve BEZE Group Kurucu Başkanı Bengü Bilik birer konuşma yaparak projeyi anlattı. Daha sonra Projeye destek veren ülke temsilcilerine ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teşekkür plaketleri sunuldu.

AYD’nin desteğiyle...

Ayrıca AYD Başkanı  Hakan Kodal’a da verdiği destek dolayısıyla bir teşekkür plaketi sunuldu. Törene tarihi çarşısı bulunan ve ilk toplantıya  davet edilen Bosna-Hersek, Fas, İran, Makedonya, Mısır,  Suriye,  Sudan, Tunus ve Yemen’den oluşan 9 ülkenin temsilcileri katıldı.

Modern AVM’lerin, hayatın, ticaretin ve ekonominin vazgeçilmez işletmeleri haline geldiği günümüzde; yüzyıllardır aktif olarak yaşayan ve çalışan tarihi çarşıların önemi giderek artıyor. Çeşitli ülkelerdeki Tarihi Çarşıları aynı platformda buluşturup aralarında sinerji oluşturarak; sosyal, kültürel, ekonomik bağ yaratmayı hedefleyen “Tarihi Çarşılar Platformu” projesi Kapalıçarşı Esnafları Derneği liderliğinde gerçekleştirilecek.  Projenin koordinasyon, tanıtım ve PR çalışmaları ise projenin tasarımcısı Beze Group’a ait olacak.


Geri Dön