20 / 04 / 2024

Dünya Ticaret Merkezi inşaat çukurundan 77 bin ton su çekildi!

Dünya Ticaret Merkezi inşaat çukurundan 77 bin ton su çekildi!

14 yıldır kaderine terk edilerek dev bir bataklığa dönüşen Dünya Ticaret Merkezi temel çukuruna dolan yaklaşık 100 bin ton yağmur suyundan 77 bin tonu, bir aylık sürede çekildi...




Yeni Asır'ın ısrarlı yayınlarıyla gündemde tuttuğu Basmane Çukuru rezaletine sonunda müdahale edildi. Yeni Asır'ın adeta çöplüğe dönen ve yağan yağmurlarla bir göl haline gelen Dünya Ticaret Merkezi'nin inşaat çukurunun temizlenmesiyle ilgili yayınları sonuca ulaştı. 


Derinliği 4-5 metre

Bir ara tam bir fare yuvası haline gelen ve çevredeki işyerlerinin korkulu rüyası haline gelen çukurdaki su boşaltılmaya başlandı. Güçbirliği Holding tarafından başlatılan çalışmalarda çukurdan şu ana kadar 77 bin ton su çekildi. Suların çekilmesiyle 14 yıl önce önce çakılan temel kazıkları ortaya çıktı.

Basmane utanç çukuru haline gelen ve yapımı mahkeme kararıyla durdurulunca 14 yıldır kaderine terk edilerek farelerin, yılanların ve çeşitli hayvan türlerinin cirit attığı dev bir bataklığa dönüşen Dünya Ticaret Merkezi temel çukuruna dolan yaklaşık 100 bin ton yağmur suyundan 77 bin tonu, bir aylık sürede çekildi. Sular çekilince yıllar önce temeline çakılan 30 metrelik dev beton kazıklar ortaya çıkmaya başladı. Su çekme işleminini Wellpoint vakumlama sistemi ile gerçekleştiren firmanın yetkilisi Temel Turan, günde yaklaşık 300 metreküp suyu dışarı boşaltıklarını belirtti. Turan, "Çukurdaki suyun derinliği yaklaşık 4-5 metre arasında. Suyun dışında çukurdan başka hiçbir materyal boşaltmıyoruz. Çıkan suyu ise yağmur suyu kanallarına boşaltıyoruz" dedi.


Esnaf umutlandı

Geçtiğimiz aylarda, çevredeki esnafın da şikayetçi olduğu çukur, belediye ekiplerince fare ve zararlılara karşı ilaçlanmıştı. Yıllardır kaderine terk edildiği için sazan balıkları ile martı, karameke, balıkçıl, yaban ördeği gibi kuş türlerinin de yaşam alanı haline gelen çukurdaki suyun boşaltılması, yıllardır buradaki projenin hayata geçirilmesini bekleyen çevredeki esnafı heyecanlandırdı.


İnşaata engel yok

Basmane'deki inşaatı açtıkları davalarla engelleyen Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşlarının açtıkları son davaya idareme mahkemesinden "hemşerilik bağınız yok" diyerek ret cevabı geldi. Bu kararla inşaata yeniden başlamanın önü açıldı. Yüksel Çakmur ve arkadaşları İdare Mahkemesi'nin kararına Danıştay'da itiraz edeceklerini açıkladı. Ancak, Yeni Asır'ın görüştüğü hukukçular, İdare Mahkemesi'nin bu kararının ardından inşaatın başlaması konusunda gerekli imar prosedürünün dışında bir engel olmadığını ifade etti. Hukukçular, Çakmur ve arkadaşlarının Danıştay'a gitme hakkı olduğunu ancak şu aşamada Danıştay'ın son kararının beklenmesine gerek olmadığını dile getirdi. 



Dünya


Geri Dön