26 / 04 / 2024

Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları için yapılan tesisler 600 trilyona mal oldu!

Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları için yapılan tesisler 600 trilyona mal oldu!

Krizle boğuşan Yunanistan, Erzurum’daki Üniversiteler Arası Kış Oyunları’na katılamayacağını bildirdi, GSGM Müdürü Akgül, “Masraflar bizden” diyerek kucak açtı



Erzurum’daki Oyunlar Köyü’ne 5 dakika yürüme mesafesinde olan Kiremitliktepe Kayakla Atlama Tesisi, ihtişamıyla göz kamaştırıyor. Tesisi gezdiren GSGM Müdürü Yunus Akgül, arkadaşımız Cahit Eroğul’a “Dikkat et düşme, peşinden atlayamam” diyerek espri yapıyor.

DOSTLUK TABLOSU
25. Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları kapsamında yapılan 10 tesisin açılışını önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu birlikte yapmıştı. El ele dostluk görüntüsü veren iki başbakan, oyunların simgesi “turkuaz” atkı taktı. Papendreu. Türkiye’nin 2020 Olimpiyatları adayığını desteklediğini söyledi.

HER ŞEY PARA DEĞİL
Yaklaşık 600 trilyona mal olan tesisleriyle Cumhuriyet tarihinin en büyük spor yatırımını Üniversiteler Arası Kış Oyunları için Erzurum’a yapan Türkiye, yaklaşan bu büyük organizasyonun heyecanını yaşıyor. Tesislerin açılışı önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun katılımıyla gerçekleştirilirken, iki komşu ülkenin yakınlaşması bir başka ayrıntıyı daha ortaya çıkardı. Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan Yunanistan, Erzurum’da 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek 25. Üniversiteler Arası Kış Oyunları’na maddi sebeplerden dolayı katılamayacağını bildirdi.

11 KİŞİYLE GELİYORLAR
Son dönemde sıcak ilişkiler içinde olan iki ülkenin dostluğunu pekiştirecek olay bu sırada yaşandı. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, “Sakın bunu dert etmeyin. Kurum olarak bütün masraflarınızı biz üstleniyoruz. Erzurum’da sizi yanımızda görmek istiyoruz” diyerek komşuya kucak açtı. Bu davetten son derece memnun olan Yunanistan da 7’si sporcu 11 kişilik kafileyle Universiad 2011’e katılacağını bildirdi. Erzurum’daki oyunların rekor katılımla gerçekleşeceğini söyleyen Akgül, “Şu ana kadar yapılan organizasyonlar içinde en büyük katılım bu oyunlar olacak. 60’a yakın ülkeden 3 binin üzerinde sporcu Erzurum’a akacak” diye konuştu.

RUSLAR ANAHTARI İSTEDİ
Tesislerin oyunlar sonrasında da işlevini en iyi şekilde sürdürmesi için çalıştıklarını söyleyen Genel Müdür Akgül, “Gerçekten çok büyük emek verdik. Burayı 10 günlük oyunlar sonrasında çürümeye terk edecek değiliz. Bu tesisler kış olimpiyatları düzenlemek için bile şu haliyle ihtiyacın yüzde 75’ini karşılıyor. Erzurum, Avrupa’da kış sporlarının merkezi haline gelecek. Soçi’de 2014 Kış Olimpiyatları düzenlenecek. Ruslar, Erzurum’u gördükten sonra, (Parası neyse verelim, 2014’e kadar burayı bize devredin, olimpiyatlara burada hazırlanalım) diye teklifte bulundu. Biz de (Gelin hazırlanın ama böyle bir şey mümkün değil) cevabını verdik” dedi.

ÇEKİM MERKEZİ OLACAK

Erzurum’a yapılan yatırımı kat kat çıkaracaklarını söyleyen Akgül, projelerini anlattı

ÖNCE PROMOSYON
Yaklaşık 600 trilyonluk maliyetiyle dudak uçuklatan Erzurum’daki tesislerin ölü bir yatırım olmadığını söyleyen Genel Müdür Yunus Akgül, “Erzurum bundan sonra bütün dünyanın kış sporları için çekim merkezi haline gelecek. Oyunlar biter bitmez 50’den fazla ülkeye heyetler göndererek tesisleri tanıtacağız ve ‘Gelin burayı kullanın. İlk yıl promosyon olarak bizden’ diyeceğiz. Sonrasında da sadece kiralama bedelleriyle büyük bir gelir elde edeceğiz. Erzurum’u adeta pazarlayacağız. Bugün baktığınızda Kış Olimpiyatları yapan şehirlerin yüzde 99’u daha önce Kış Oyunları düzenlemiş. Erzurum’un da olimpiyat yapması için çaba harcayacağız” dedi.

DERYA BÖYLE BİTMEMELİYDİ
GSG Müdürü Yunus Akgül, dans pistlerinden inmeyen milli yüzücü Derya Büyükuncu için, “”Maaşını yarıya indirdik. Yaptıklarından pişmanlık duyacağına, ‘Delikanlı olsalardı da tamamını kesselerdi’ gibi bir sporcuya yakışmayacak cevaplar verdi. Federasyon Başkanı aradı, ‘Ne yapalım’ dedi, ben de ‘Sen de delikanlı ol o zaman’ dedim. Derya bizim büyük umudumuzdu, böyle bitmemeliydi” dedi.

KARDA AYRI, TABLODA AYRI GÜZEL
Dünya Üniversiteler Kış Oyunları tanıtım çalışmaları şehirde bütün hızıyla sürüyor. Sportif temalı resim çalışmalarıyla tanınan ressam Cemil Tamay’ın ‘11 Dalda 11 Resim’ adını verdiği çalışması, sanatseverler tarafından büyük ilgi görüyor. Tamay, yarışlardaki 11 dal için 11 ayrı tablo yaptığını belirtirken, “Birçok kişi tuvalde yer alan branşları Erzurum’da canlı izlemek istiyor” dedi.

BİLETLER KAPIŞ KAPIŞ
Erzurum 2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları’nın açılış seremonisi için 1 Ocak tarihinde satışa sunulan biletlerden bin 500 adet kaldığı belirtildi. Bugüne kadar 11 bin biletin satıldığı ifade edilirken, yurt dışındaki sporseverlerden binin üzerinde talep geldiği açıklandı.

ERZURUM’UN YENİ SEMBOLÜ İKİZ KULELER
Selçuklulardan kalma “Çifte Minare”, tarihî zenginlikleriyle ünlü olan Erzurum’un en büyük simgelerinden biriydi. Universiade ile birlikte yeni bir çehreye kavuşan şehrin yeni sembolü ise 11 ay gibi kısa bir zamanda bitirilen Avrupa’nın en yüksek atlama kuleleri oldu.
Cahit EROĞUL/Türkiye


Geri Dön