25 / 04 / 2024

Dünyadaki en ilginç ibadethaneler!

Dünyadaki en ilginç ibadethaneler!

Belki de biraz fazla modern olan, ancak kesinlikle hayranlık uyandırıcı bu binalar, ruhani dünyanın 21. yüzyıla bir selamı gibi. İşte dünyadaki en ilginç ibadet haneler;



Independence Temple - Missouri, Amerika  

Uzatılmış deniz kabuğu şeklindeki kilise, Japon asıllı Amerikalı mimar Gyo Obata'nın eseri. Japon mimarisinin etkileri bulunan kilisede, Japon tarzında bir meditasyon bahçesi bulunuyor. Ana dua bölümünde yaklaşık 1600 kişilik oturma kapasitesi var. Toplam 91 metreye kadar yükselen helezon kısım, paslanmaz çelikten yapılmış. 1994'te yapımı biten kiliseyi her yıl yaklaşık 60 bin kişi ziyaret ediyor.

Cathedral of Christ the Light - Kaliforniya, Amerika

Kaliforniya'daki Oakland şehrinde bulunan kilise, 1500 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip. Skidmore, Owings & Merrill mimarlık şirketinin tasarladığı ve 2008'de yapımı biten kilise, 21 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor ve 10.120 metrekarelik inşaat alanına sahip. Kilisenin içinde Oakland'ın ilk piskoposunun anıt mezarı, konferans salonu, idari ofis, rahiplerin , kitap mağazası, kafe ve kamu hizmeti için de alanlar var. 41.15 metre yüksekliğindeki binanın beton yapısında uçucu küllü çimento kullanılmış. İçerde sürdürülebilirlik ilkesiyle elde edilmiş keresteden panjurlar bulunuyor. Koni şeklindeki yarı saydam, düşük lamineli camlardan gelen ışık panjurlar sayesinde içeri giriyor ve doğal ışıkla aydınlatma sağlanıyor.

Zhongguancun Kilisesi - Pekin, çin

GMP mimarlık şirketinden Meinhard von Gerkan ve Stephan Schütz'ün tasarımını yaptığı kilise, 3.5 milyon avroya mal olmuş. 2004'tekÜ® bir yarışmada birincilik ödülü alan ve 2007'de inşası biten kilisede, toplam 4 bin metrekarelik inşaat alanı bulunuyor. Yapı 3 kattan oluşuyor. Zemin katta ticari birimler, iki ve üçüncü katta ise din görevlilerinin ofisleri ve halkın kullanabileceği alanlar yer alıyor. çizgili dış cephesi sayesinde kilisenin içine doğal ışık giriyor ve bu da uhrevi ortama katkıda bulunuyor.

Dio Padre Misoricordiso Kilisesi - Roma, İtalya

2003'te yapılan kilise, birbirini çevreleyen 3 kabuktan oluşuyor. Hristiyan inancındaki kutsal teslisi (trinite) temsil eden 3 kabuğun yükseklikleri 17 metreyle 26 metre arasında değişiyor. Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alana yayılan yapıyı, tasarımlarında beyaz cepheler kullanmayı tercih eden Amerikalı mimar Richard Meier tasarlamış. Binanın içinde hem kilise, hem de halk merkezi bulunuyor. Tavanı camdan olduğu için doğal ışık alıyor ve gün boyunca neredeyse hiç yapay ışık kullanılmıyor. Kilisenin ana salonunda 240, şapelde de 24 kişi oturabiliyor.

San Paolo Kilisesi - Foligno, İtalya

Ünlü İtalyan mimar karı-koca Massimiliano ve Doriana Fuksas'ın tasarladığı kilise, dünyanm en 'fazla' modem kiliselerinden birisi. 2001'de İtalyan Piskoposlar Konferansı bir araya gelerek, 1997'de yıkılan San Giacomo kilisesinin yerine yenisinin inşa edilmesi için bir yarışma başlatmış Birinci olan Fuksas tasarımı, 'inovasyonun en son uluslar arası araştırmalarla birleşmesi, sonuçta depremin ardmdan şehrin yeniden doğuşunu temsil etmesi' sebebiyle seçilmiş. 2009'da yapımı biten kilisenin toplam inşaat alam 20.690 metrekare ve kilise 610 metrekarelik bir arazide yükseliyor.

Santa Monica Cemaat Kilisesi - Madrid, İspanya

Madrid'de bulunan kilise, Vicens & Ramos şirketinin mimarlarınca yapılmış. şžirketin kilise yönetimine sunduğu üçüncü proje olan kilise tasarımı, mimarlarının deyimiyle 'patlama anının hemen ardından, dondurulmuş gibi' bir görüntüde tasarlanmış. Önden bakıldığında 7 uzantısı bulunan binada, her bir uzantı Kutsal Ruh'un 7 ödülünü temsil ediyor. 2008'de inşaatı biten yapmm içinde 2 bağımsız bölüm bulunuyor. İlk yapıda kilise ve günlük dua şapeli bulunuyor ve burası sadece 'corten' denilen bir çelikten yapılmış. İkinci yapıda ise evler ve papazların odaları yer alıyor. Betondan yapılan bu binanm da dışı yine çelik kaplı.

Işık Kilisesi - İbaraki, Japonya

Osaka şehrine 25 kilometre uzaklıktaki İbaraki kasabasmda bulunan kilise, daha önceki kilisenin 1989 yılında elden geçirilmesiyle bu halini almış. Binalarında ağırlıkla beton kullanmayı tercih eden Tadao Ando, bu sayede minimalist ve meditasyona izin veren bir ortam tasarlamış. 113 metrekarelik kilise isminin aksine biraz karanlık da olsa, aslında karanlık olmadan ışığın anlaşılmayacağı görüşüne yakın bir mesaj veriyor. Karanlık ortam sayesinde mütevazı, meditasyonvari bir ibadet yeri yaratılması amaçlanmış. Ando, Zen felsefesinde geçen 'ikilik' felsefesini kullanarak birlikte yaşamanın ikiliklerini vurguladığı kilisede, somutun ve soyutun, ışığın ve karanlığın ilişkisini anlatmış.
Hürriyet/Eda UTKU


Geri Dön