26 / 04 / 2024

Dünyanın en görkemli 10 stadı!

Dünyanın en görkemli 10 stadı!

Dünyanın dört bir yanında binlerce futbol stadı bulunuyor. Bu tesislerin çoğu, benzer özelliklere sahip olsa da birkaç tanesi 'sahip oldukları özellikler' itibariyle diğerlerinden ayrılıyor. İşte ilginç mimarili 10 stat...



Dünyanın dört bir yanında binlerce futbol stadı bulunuyor. Bu tesislerin çoğu, benzer özelliklere sahip olsa da birkaç tanesi 'sahip oldukları özellikler' itibariyle diğerlerinden ayrılıyor. Bazıları devasa yapıları ve ilginç mimarisiyle, bazıları da tarihiyle 'eşsiz' olan bu statları şöyle sıralamak mümkün...


1-ALLIANZ ARENA - MÜNİH, ALMANYA

Münih kentinin iki önemli kulübü Bayern Münih ve TSV 1860 Mühih, iç saha maçlarını bu statta oynuyor. 2005'te açılan stadın en önemli özelliği binanın ışıklandırması ile ilgili. Stadyum, Bayern Münih sahada olduğu zaman kırmızı, 1860 Münih oynadığında mavi, Almanya Milli Takımı oynadığında ise beyaz renkte ışıklandırılıyor.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


2-QIZHONG FOREST SPORT CITY ARENA - ŞANGAY, ÇİN

İlginç mimarisiyle dünyada eşi benzeri yok. Manolya çiçeğini andıran, 8 adet sürgülü taç yaprak şeklindeki parçalardan oluşan çelik bir tavana sahip. Tavan kapandığı zaman basketbol ve tenis müsabakalarına ev sahipliği yapıyor. Seyirci kapasitesi 15 bin...


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


3-WEMBLEY - LONDRA, İNGİLTERE

1923-2003 yılları arasında hizmet veren Wembley Stadı'nın yerine yapılan tesis 2007 yılında açıldı. 800 milyon sterlin gibi rekor bir rakama mal olan stadyum 90 bin seyirci kapasiteli.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


4-KRASNODAR ARENA - KRASNODAR, RUSYA

Bir Türk şirketi tarafından yapılan stat, özellikleri itibariyle dünyanın en lüks stadı unvanına sahip. Futbol maçlarının yanı sıra, alışveriş merkezi, olimpik yüzme havuzu ve restoran gibi sosyal tesislere sahip. 34 bin seyirci kapasiteli stadın koltuklarında ısıtma, soğutma sistemleri ve USB mevcut.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


5-OITA BANK DOME- JAPONYA

Ünlü mimar Kisho Kurokawa tarafından tasarlanmış çok amaçlı bir stadyum. 2001'de hizmete giren ve 2002 Dünya Kupası stadyum 40 bin seyirci kapasiteli.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


6-BERLIN OLİMPİYAT STADI - ALMANYA

1936 yılında açılan stat, 2006 Dünya Kupası için tekrar eldeng geçirildi. 242 milyon Euro'ya yenilenen stadın açılış maçı Hertha Berlin ile Beşiktaş arasında oynandı. Stadyumda VIP locaları, süper kaliteli koltuklar ve alttan ısıtmalı zemin bulunuyor. Ayrıca özel ışıklandırma sistemi sayesinde hava koşulları nasıl olursa olsun izleyicilere kaliteli bir görüntü sağlanabiliyor.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


7-NOU CAMP - BARCELONA, İSPANYA

Barcelona Kulübü'nün maçlarına ev sahipliği yapan stat, 99 bin 300 seyirci kapasitesi ile Avrupa'nın en büyük futbol stadı. 1982 Dünya Kupası için kapasitesi 125 bine çıkarıldı. Daha sonra UEFA kuralları gereği bu kapasitesi düşürüldü.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


8-PEKIN ULUSAL - PEKİN, ÇİN

Tasarım yönünden bir başka Çin mucizesi daha!.. 2008 Pekin Olimpiyatları için inşa edilen stat, tasarımı nedeniyle Kuş Yuvası olarak biliniyor. 423 milyon dolara mal olan stat, dünyadaki en büyük çelik yapı olarak tarihe geçti.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


9-SANTIAGO BERNABEU - MADRID, İSPANYA

Real Madrid'in iç saha maçlarının yanı sıra çok sayıda uluslararası müsabakaya sahne olan stat, dünyanın en görkemli spor tesisleri arasında yer alıyor. 1953'te 120 bin olan seyirci kapasitesi daha sonra 81 bin 44'e düşürüldü.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


10-OLD TRAFFORD - MANCHESTER, İNGİLTERE

1910 yılında açılan stat, Manchester United'ın iç saha maçlarına ev sahipliği yapıyor. 'Düşler Tiyatrosu' adıyla da bilinen 76 bin 212 seyirci kapasiteli stat, mimari özelliklerinden çok tarihi ile ön plana çıkıyor.


Dünyanın en görkemli 10 stadı!


Hürriyet 


Geri Dön