28 / 03 / 2024

Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!

Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!

Rehabilite etmek için tasarlanan Champ-Dollon, Otago, Bastoy gibi hapishaneler, mahkûmlarını dışarıdaki hayata hazırlıyor. İşte dünyanın en lüks 7 hapishanesi...



1) Fuhlsbuettel Hapishanesi Almanya



Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!



Hamburg’un uluslararası havaalanının yeri olarak bilinen ve Nazilere ait bir toplama kampı olarak görev yapan bu hapishane, 2011 yılında mahkûmların yaşam kalitelerini iyileştirmek için yenilenmiş. Hapishanenin yeni düzeni bir hücreden çok öğrenci yurdunu andırıyor. Ayrıca her hücrenin kendine ait bir banyosu ve bir tuvaleti bulunuyor. 



2) Bastoy Hapishanesi Norveç



Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!



Hapishane demeye bin şahit isteyen cezaevi, Norveç’te bir adanın tamamından oluşuyor ve 115 mahkûma ev sahipliği yapıyor. Minimum güvenliğe sahip olan Bastoy, dünyanın ilk ekolojik cezaevi olarak biliniyor. Adada görevli sadece beş gardiyan bulunuyor. Mahkûmların tek sorumluluğuysa 08.30-15.30 saatleri arasında adadaki çiftlikte veya marangozhanede çalışmak. 




3) Otago Hapishanesi Yeni Zelanda



Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!



Hapishaneden çok bir ev gibi dekore edilen Otago Hapishanesi, mahkûmlarına aşçılık, tarım, mühendislik eğitimi gibi konularda eğitim veriyor. Rehabilitasyon amaçlı açılan kurslar, mahkûmları dışarıdaki hayata hazırlıyor. 



4) Champ-Dollon Hapishanesi İsviçre



Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!




1977 yılında Cenevre’de açılan Champ-Dollon Hapishanesi, 376 mahkûmu ağırlarken, 2011 yılında alanının genişletilmesiyle bu sayı 860’a ulaşıyor. Geçmişine birçok kötü anı sığdıran hapishane, 40 milyon dolar harcanarak mahkûmlar için daha yaşanılası bir yer haline getirilmiş.  



5) Addiewell Hapishanesi İskoçya



Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!



İskoçya Addiewll Köyü yakınında bulunan hapishanede mahkûmlar, haftada 40 saat meslek eğitim dersleri alıyorlar. Aldıkları bu eğitimler dışarıdaki hayata kolay alışmaları ve iş hayatına adapte olmaları için veriliyor.



6) Halden Hapishanesi Norveç



Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!



Norveç'in ikinci büyük cezaevi olarak bilinen Halden, 10 yıl içinde inşa edilmiş. Yapımı için 1.5 milyar Norveç Kronu harcanan cezaevi, mahkûmları rehabilite etmek ve kendilerini toplumun bir parçası olarak görmeleri için tasarlanmış. Hücrelerde bir evde olması gereken her şey mevcut... Pencereden oturma odasına, televizyondan buzdolabına, tuvaletten banyoya kadar ne arasanız var. Yürüyüş sahası, aşçılık ve müzik derslerinin verildiği bir adet stüdyo ve yürüyüş sahası da bulunan cezaevinin gardiyanları mahkûmlarla aralarındaki ilişkiyi germemek adına silah taşımıyor.  



7) Justice Center Avusturya



Dünyanın en lüks 7 hapishanesi!



Avusturyalı mimar Joseph Hohensinn tarafından bir otel gibi tasarlanan hapishanen duvarında ‘Özgürlüklerinden yoksun bırakılan herkese insanca ve kişinin doğuştan sahip olduğu onura saygı gösterilerek davranılır’ yazıyor.





Akşam





Geri Dön