16 / 04 / 2024

Körfez Köprüsü 6,2 milyar dolara mal olacak!

Körfez Köprüsü 6,2 milyar dolara mal olacak!

Gebze - İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilecek olan Körfez Köprüsü tamamlandığında İstanbul ile İzmir arasını 3,5 saate düşücek...



İstanbul ile  İzmir  arasını 3,5 saate düşürecek, Gebze - İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilecek olan Körfez Köprüsü'nde çalışmalar hızla ilerliyor. Marmara Denizinin doğusunda İzmit Körfezi'nin Dilovası Dil Bumu ile Karamürsel'in Hersek Burnu arasında yapılan köprü dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olacak. Proje bittiğinde şu anda feribotla yaklaşık 60 dakika süren, körfezi dolaşarak ise 1 saat 20 dakikada kat edilen mesafe 6 dakikada geçilecek. Şu anda 8 saat süren İstanbul-İzmir yolculuğunun süresi ise 3,5 saate inecek. 2015 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenen köprü 6,2 milyar dolara mal olacak. 


6 Bin 400 Metre Kare Dolgu Alanı


İnşaatı gerçekleştiren Kamu-özel Sektör Ortaklığı Müdürü İsmail çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Köprünün Altınova kesiminde, inşa edilecek ayaklar için denizde 6 bin 400 metrekarelik dolgu alanı inşa edildi. 

Köprünün iki ayağı denizin içerisinde olacak. Toplam uzunluğu 2 bin 682, kuleden kuleye uzunluğu ise bin 550 metre olan köprünün ayaklan için Al tın ova'da denizin doldurulması ile bir dolgu alanı inşa ettik. Bu alanda bir kuru havuz yaptık. Bu kuru havuzda, toplam 42 metre uzunluğunda 2'şer adet ayak yükseliyor. Ayakların içerisinde boş odalar olacak. 38 bin tonluk ayakların etrafındaki setler eylül ayında çıkarılacak ve ayaklar yüzdürülerek körfezin ortasında temelleri atılan iki ayn noktaya yerleştirilecek. Ayaklar içerisindeki odalar suyla doldurularak denize rahat batması sağlanacak.


Depreme Karşı Sağlam 


Köprü inşaatının Dilovası ve Altınova kesiminde toplamda 900 kişinin çalıştığını kaydeden Kartal, kullanılacak beton miktarının da devasa olduğunu belirtti: "Köprü için kullanılacak beton miktarı inşaat sona erdiğinde 198 bin metreküp olacak. Bu devasa bir miktar. 25 bin nüfuslu Altınova'daki konutlar için kullanılan beton miktarı kadar. 

Yani bu miktarda betonla bir ilçe inşa edilir. Aynca deprem yönünden de son derece sağlam olacak. Köprü, 2 bin 475 yıllda olacak bir depreme dayanıklı bir şekilde projelendirildi.''

Bursa Haber


Geri Dön