28 / 03 / 2024

Dünyanın en uzun ahşap binası; Graphite Apartments!

Dünyanın en uzun ahşap binası; Graphite Apartments!

Sekiz katlı “Graphite Apartments”da beton ve çelik kadar dayanjklı olan ladin ağacından elde edilen masif panolar kullanılıyor. Avusturya’da üretilen bu panolar iç ve dış duvarlar; tavan ve zeminlerde kullanılıyor



Londra’da yükselen sekiz katlı Graphite Apartments, alışık olduğumuz apartmanlardan çok farklı. Tamamen tahta ile inşa edilen bu apartman, dünyanın en uzun tahta apartmanlarından birisi. Üç sene önce inşaatı gerçekleşen bu apartmanda 15 cm kalınlığında ve 9 m uzunluğunda ladin panolar kullanıldı. Avusturya’da üretilen bu panolar, apartmanın iç ve dış duvarlarında, tavan ve zeminlerinde kullanıldı. Apartmanın merpenleri bile çapraz lamine paneller ile inşa edildi.


1990’lı yıllarda Avrupa’da geliştirilen Çapraz Lamine Paneller (CLT), en yeni tahta malzemeler arasında yer alıyor. CLT, beton ve çeliğin yerini alabilecek kadar dayanıklı bir malzeme.


The New Yok Times gazetesine göre Avrupa’da oldukça popüler olan bu malzeme, ABD’de de hızla yayılıyor. Bunun nedeni daha ekonomik ve ekolojik bir ürün olarak değerlendirilmesi.


Innovative Timber Systems şirketinin sahibi Pete McCrone ise tamamen CLT kullanarak ilk apartman inşaatını gerçekleştiren isim. McCrone malzemelerini küresel CLT üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiren Avusturya’dan ithal ediyor.


Avusturya, orman yönetimi sayesinde ağaçların sürdürülebilir bir kaynak olmasını sağlıyor. Ağaçlar aynı zamanda atmosferdeki karbon diyoksiti de emiyor. Dolayısıyla McCrone’un apartmanları çevreye kesinlikle zarar vermiyor. Apartmanların bir diğer özelliği ise, CLT’nin beton kadar dayanıldı olması.

Katmanların oluşturulması için 2.5 cm kalındığındaki düz paneller bir araya getirildi. Yapıştırılıp, ezilip, eşit boyuta getirilen bu panellere daha sonrasında pencereler, havalandırmalar gibi unsurlar eklendi.


BİRKAÇ SENE İÇİNDE 15 KATA KADAR CIKACAK

CLT Avrupa’da özellikle alçak binalarda kullanılıyor. İngiltere’deyse bu yöndeki yasaların biraz daha esnek olması, bu maddenin kullanım alanının genişlemesini sağlıyor. Londra’nın dışında, Avustralya’da CLT’nin kullanıldığı dokuz katlı bir apartmanın inşaatı devam ediyor. Graphite Apartments panolarını üreten AvusturyalI KLH firmasının yöneticilerinden Craig Liddell, birkaç sene içinde CLT ile inşa edilen apartmanların 12,13, 14 hatta 15 kata ulaşabileceğini ifade ediyor. Liddell, The New York Times’daki yorumunda, hibrid binarlada ise 30 kata ulaşılabileceğini belirtiyor. Bu arada bu tekniğin bir diğer önemli özelliği de zaman içinde yıpranmaması. Yangın endişesi de çok büyük bir tehlike oluşturmuyor, çünkü CLT diğer tahtalar kadar kolay ateş almıyor.

Dünya 




Geri Dön