27 / 04 / 2024

Dünyanın gözü, İstanbul Boğazı'ndaki yalılarda!

Dünyanın gözü, İstanbul Boğazı'ndaki yalılarda!

43 ülkede lük konut pazarında hizmet veren Sotheby's son bir yıldır Türkiye'de de faaliyette. Portföyü, ağırlıklı olarak Boğaz ve eski İstanbul'daki yalılardan oluşuyor. En büyük rağbeti ise 115 milyon dolardan satışa çıkarılan Zeki Paşa Yalısı görüyor



Yalıyı Araplar oturma, Amerikalılar da butik otel yapmak için istiyor. İstanbul Life'tan Ebru Yarbasan aralık sayısı için Sotheby's Türkiye'nin Yönetim Kuru Başkanı Çiğdem Hitay'la konuştu...

Boğaz'daki köşk ve yalıların dizi seti olarak kullanılması, İstanbul'u yabancı yatırımcıların gözdesi yaptı. Özellikle de Araplar, Türk dizilerinde izledikleri mekanları satın almak için girişimde bulunuyor. Yabancıların son gözdesi Baltalimanı'ndaki Zeki Paşa Yalısı... 115 milyon dolardan satışa çıkarılan tarihi yalı, dünyanın en prestijli gayrimenkul satış markası Sotheby's Türkiye'nin portföyünde yer aldıktan sonra, Körfez ülkeleri kadar, Amerikalı yatırımcıların da ilgisini çekti. Zeki Paşa Yalısı, 30 binden fazla lüks emlak portföyüne sahip Sotheby's'in tüm ofisleri içinde konut değeri bakımından birinci sırada bulunuyor. Yalının satışıyla ilgili son gelişmeleri Sotheby's Türkiye'nin Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Hitay anlattı...

Sotheby's'le buluşmanız nasıl oldu

Eşim Emin'le müzayede ve emlak sektöründe faaliyet gösteren Sotheby's'i yakından takip ediyorduk. Türkiye'de emlak sektöründe niş pazarda açık olduğunu gördük. Bunu değerlendirmek maksadıyla 2010 Aralık ayında Sotheby's'le el sıkıştık. Şu an İstanbul ve Bodrum'da iki ofisimiz var.

Portföyünüzü nasıl oluşturuyorsunuz

Satılık evlerimiz 250 bin dolardan başlıyor, ucu açık. Ama evlerin maddi değerinden ziyade niteliğine önem veriyoruz. Mesela Boğaz'ın sırtlarında bir oda bir salondur ama paha biçilemez bir manzarası vardır. Yani meseleye sadece lüks olarak bakmıyoruz. Evin bir ruhunun, hikayesinin olması önemli. Belli lokasyonlarda olması gerekiyor. Boğaz ve eski İstanbul'u tercih ediyoruz. Bodrum, Marmaris, Antalya ve İzmir'de de evlerimiz var. Sadece ev olarak da bakmamak lazım. Oteller, arsalar, çiftlikler de portföyümüzde yer alıyor.

Portföyünüzde yer alan Zeki Paşa Yalısı'nın satışı ne durumda

Baltalimanı'ndaki tarihi Zeki Paşa Yalısı geçekten çok özel bir yapı. Sadece dışı değil, içi de çok güzel.. İçinde 2. Abdülhamid'in tuğrası bulunan avize ve Louvre Müzesinde sergilenen eserler var. New York Times'ın da haber yapması üzerine yalı Amerikalılar'ın dikkatini çekti, otel yapmak üzere talip oldular.

20-25 odalı butik otel yapmak istiyorlar, fizibilite araştırmaları  sürüyor. Araplar da ikamet amacıyla yalıyı satın almak istiyor. Çok kalabalık bir hayat sürdüklerinden şeyhleri önce adamlarını gönderiyorlar, onlar şehrin nabzını tutmak üzere bir süre İstanbul'da konaklıyorlar, bu yüzden süreç uzuyor. En son Bahreynli bir grupla görüştük. Gönül istiyor ki Zeki Paşa Yalısını Türk yatırana alsın.

Portföyünüzde ne tür gayrimenkuller var

En gözde yapımız Zeki Paşa Yalısı, 115 milyon dolardan satışa sunuldu. Zeki Paşa'nın bu kadar yüksek fiyata satışa sunulması yapımı tarihi değerinden kaynaklanıyor. Bu durum Sotheby's'in ultralüks hizmet verdiği yanılgısını oluşturmuş olabilir. Oysa bizim Ulus Kibele Konutlan'nda da satılık evimiz mevcut. Doğan Apartmanı ve Trump Tower Residance'ta kiralık dairelerimiz var. Burada tek kriter maddi eder değil. Beylikdüzünde de lüks bir konut olabilir ama oralara servis veremeyiz, şehre çok uzak. Evin niteliği de en az maddi ederi kadar önemli. Zaten her evi almıyoruz. Değerlendirme uzmanlarımız var, onlar gidip yeri görüyor. Çevre koşullarını da değerlendirerek satış fiyatına karar yeriyoruz. Bazı gayrimenkul sahipleri çok yüksek fiyat belirliyorlar, "Bu fiyata bu evi satamayız" deyip almadığımız çok oluyor. Sonra onlar da anlıyor yüksek rakam verdiklerini. Son olarak Bodrum Hebil 157 projemiz var. Beş villadan oluşan bu projede de iddialıyız.
Posta


Geri Dön